Vláda má podľa SaS v pláne stiahnuť stratifikáciu z hlasovania
04 | 12 | 2019 I SITA

Vláda má v stredu podľa strany SaS v pláne stiahnuť stratifikáciu z hlasovania v parlamente. Na brífingu o tom informovala poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Cigániková. Ako uviedla, podľa jej názoru to má vláda v pláne aj bez súhlasu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Cigániková následne vyzvala vládu a šéfku rezortu, aby Zdravú zmenu z hlasovania nesťahovali. "Ak to neurobia, bude to dôkazom toho, že Peter Pellegrini je len obyčajnou bábkou Roberta Fica," upozornila.


Predseda strany Smer-SD momentálne podľa Cigánikovej bojuje za to, aby sieť nemocníc fungovala tak ako doteraz, aby sa ľuďom stávalo, že prídu do svojej nemocnice, kde sa práve maľuje, prípadne nefunguje prístroj alebo tam nie je personál. "Len preto, aby nemusel chodiť po regiónoch a vysvetľovať," konštatovala. Premiér v lete podľa jej slov hovoril o vlajkovej lodi a ako treba myslieť na pacientov. "Rozprával o tom, ako bude Zdravú zmenu podporovať. Napriek tomu včera na základe jeho žiadosti a žiadosti troch poslaneckých klubov bola reforma preložená," uviedla.

Stratifikácia je podľa SaS správna a potrebná reforma. Od Andrey Kalavskej teda tímlíderka strany pre zdravotníctvo chce, aby nechala o tejto reforme hlasovať poslancov NR SR. "Je to zlyhanie Petra Pellegriniho, ktorý sa hrdí zdravou zmenou. Očakávam, že urobí všetko preto, aby sa stratifikácia dostala nielen na rokovanie parlamentu, ale aby bola aj schválená," dodala Cigániková. Ako konštatovala, ministerka podľa nej dôležitosť tohto opatrenia chápe a preto bojuje za to, aby stratifikácia prešla. SaS jej však vyčíta, že Zdravú zmenu predložila do parlamentu až teraz.

Poslanci NR SR v utorok presunuli hlasovanie o zdravotníckych zákonoch na stredu o 11:00. Medzi nimi je aj novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, známa aj ako stratifikácia alebo Zdravá zmena. Návrh za poslanecké kluby strán Smer-SD, Slovenská národná strana a Most-Híd predložil Jozef Valocký zo Smeru. Presunuté bolo tiež hlasovanie o novele zákona o ochrane a podpore verejného zdravia a novele zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.