Zásluhy strany Sme rodina si pripísal SMER.
03 | 12 | 2019 I Peter Bachan

S vymáhaním výživného štátom prišli kollárovci už pred troma rokmi.


Opozícia bojuje s koalíciou už týždeň o svoje zákony. Vládne strany sa totiž rozhodli, že na poslednej schôdzi v tomto roku a zrejme aj v tomto volebnom období, poslanci nebudú rokovať o návrhoch z dielne opozície. Tej sa to nepáči, vraj im koalícia bráni pracovať a predkladať zákony, ktoré môžu zlepšiť život ľuďom.


Tento boj medzi oboma tábormi vládne odjakživa. Opozičné návrhy – bezohľadu na to, či sú dobré – koalícia zväčša aj tak nepodporí. Súčasná vládna trojka mala dokonca aj v koaličnej zmluve, že hlasovanie s opozíciou pri kľúčových zákonoch by bolo vnímané ako porušenie koaličnej zmluvy. Výnimočnými teda nie sú situácie, kedy si vláda, alebo koaliční poslanci osvoja opozičný nápad, prepašujú ho do svojich návrhov a tie následne schvália.


V tomto volebnom období sa tak stalo veľakrát. Koalíciu opozičné strany inšpirovali najmä v sociálnej oblasti. Obeťou vykrádania sa posledne stalo napríklad aj hnutie Sme rodina. Kollárovci už v roku 2016, následne ešte trikrát, predkladali návrh, ktorý mal pomôcť najmä matkám, ktoré sa nevedia domôcť peňazí na svoje deti. Sme rodina navrhovalo, aby namiesto rodiča vymáhal výživné štát, ktorý má ďaleko väčšie možnosti.


Pokiaľ by súdy nerozhodli, peniaze by živiteľovi vyplácal štát. K zmene by malo dôjsť aj v hranici nároku – v tom čase 1,2 násobok sumy životného minima. Sme rodina navrhovalo, aby bola hranica zrušená a matka dostala peniaze vo výške určenej riadne súdom. Poslankyňa Sme rodina Petra Krištúfková ohlásila ďalší pokus presadiť tieto zmeny v auguste tohto roka.


Kollár o Lex Haščák: Sme za, ale nesmie to poškodiť štát
Boj proti Pente rozprúdil búrlivú diskusiu. Časť politického spektra sa snaží návrh, ktorý by mal obmedziť finančnej skupine pôsobenie na trhu, pretlačiť za každú cenu. Zvyšok sa vyjadruje opatrne, vzhľadom na možné porušenie ústavných... Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | Peter Bachan

V septembri – päť mesiacov pred voľbami - prišli s nápadom upraviť vymáhanie náhradného výživného aj koaliční poslanci. Aj oni navrhovali upraviť jeho podmienky. Platilo totiž, že ak otec nevyplácal matke výživné minimálne tri mesiace, mohla sa obrátiť na úrad práce a žiadať o náhradné výživné. Ale len, ak sa pokúsila peniaze vymôcť predtým sama. Na to mnohé matky nemali podmienky ani možnosti. Smer-SD v septembri navrhol, aby v takom prípade vstúpil do hry exekútor a vrátenie poskytnutého náhradného výživného štátom vymáhal on, nie matka.


Hnutie Sme rodina navyše už dávno upozorňovalo na nutnosť zmeniť trestnoprávnu zodpovednosť u neplatiča výživného už po dvoch mesiacoch. Koalícia napokon do svojho návrhu zapracovala aj skrátenie tejto lehoty na dva mesiace. Zmenili aj príjmový limit.


De fakto tak teda v prípade úpravy náhradného výživného šlo o myšlienku Sme rodina, len v inom šate. Koaliční poslanci však návrh Kollárovcov zmietli aj po štvrtýkrát zo stola. Naopak ten, s ktorým prišli po troch rokoch smeráci, v parlamente prešiel. Narazil však na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá zákon vrátila. Poslanci však jej veto prelomili. Zmeny, ktoré uľahčia život najmä matkám, podporilo aj hnutie Sme rodina. A to, aj keď nešlo o ich pôvodný zákon.


Kollár už má hotovú kandidátku. V prvej desiatke je aj známy komunálny politik
Prípravy na parlamentné voľby vrcholia. Politické strany finišujú so zostavovaním kandidátnych listín. Tie musia všetci odovzdať najneskôr 1.decembra tohto roku. Medzi prvými predstavilo svoju kandidátku aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára.... Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Peter Bachan