Parlament schválil rozpočet na budúci rok
03 | 12 | 2019 I SITA

Národná rada SR schválila štátny rozpočet na budúci rok a rozpočet verejnej správy na roky 2020 až 2022. Za návrh hlasovalo 78 z 143 zúčastnených poslancov, proti bolo 61 zákonodarcov. Hlasovania sa zdržali štyria poslanci. Ukončilo sa tak historicky najrýchlejšie prerokovanie rozpočtu v slovenskom parlamente. Rozprava k nemu trvala iba necelých sedem hodín, aj keď bola rozdelená do dvoch rokovacích dní. Slovensko by tak podľa schváleného návrhu malo v budúcom roku hospodáriť s deficitom verejných financií na úrovni 0,49 % hrubého domáceho produktu.


Poslanci pritom v rozpočte oproti jeho pôvodnému návrhu odsúhlasili aj zmeny za stovky miliónov eur. Tie reagujú na opatrenia schválené v parlamente po predložení rozpočtu do Národnej rady SR tak, aby zabezpečili dodržanie stanoveného cieľa a teda deficitu verejných financií na úrovni polpercentného deficitu. Okrem toho zohľadňujú aj rozhodnutie nepokračovať v rokovaní o návrhu na zvýšenie spotrebných daní na tabakové výrobky. Pozmeňujúce návrhy odporučil schváliť plénu gestorský finančný výbor na návrh jeho predsedu Róberta Puciho (Smer-SD).

Parlament tak odsúhlasil aj zníženie príjmov štátneho rozpočtu z dôvodu vypustenia odvodu zo zisku štátneho podniku Lesy SR v sume 5 mil. eur, zároveň sa zvyšujú výdavky kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR vplyvom úpravy minimálnych dôchodkov o 80,5 mil. eur. Zmeny tiež zohľadnili výpadok príjmov v objeme 101,8 mil. eur zo spomínaného vypustenia návrhu na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

Schválené pozmeňujúce návrhy počítajú aj s negatívnym vplyvom novely zákona o dani z príjmov v sume 32,3 mil. eur. Ide o návrh na podporu rozvoja podnikového nájomného bývania. Do rozpočtu sa pozmeňujúcim návrhom zapracovalo tiež zdvojnásobenie bankového odvodu, čo znamená pozitívny vplyv vo výške 114,1 mil. eur. V záujme dodržania spomínaného polpercentného cieleného deficitu však pozmeňujúci návrh znížil aj výdavky v kapitole Všeobecná pokladničná správa (VPS) o 105,5 mil. eur.

Parlament pritom nepodporil opozičné pozmeňujúce návrhy. Poslankyňa za OĽaNO Soňa Gaborčáková navrhovala presunúť v rámci kapitoly rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny 20 mil. eur z aktívnych opatrení trhu práce na podporu sociálnych služieb, ktoré považuje za nedofinancované. So svojím návrhom na vypustenie povinnosti Lesov SR odviesť do rozpočtu 5-miliónový odvod neuspela ani poslankyňa za SaS Anna Zemanová. Odvod Lesov SR však riešil aj pozmeňujúci návrh z finančného výboru.

Už pôvodný návrh rozpočtu schválený vládou a predložený parlamentu pritom zohľadňoval vtedy známe a schválené legislatívne opatrenia za vyše 350 mil. eur, vrátane takmer 140-miliónového dopadu zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane či zhruba 80 mil. eur, o ktoré sa znížia príjmy vplyvom zníženej sadzby DPH na ďalšie potraviny.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pritom niekoľkokrát zopakoval, že jeho prioritou je nenavyšovať už plánovaný deficit verejných financií. Aktuálny návrh na úrovni 0,49 percenta HDP je totiž hraničným na splnenie európskych pravidiel a Európska komisia už vyjadrila obavu, že sa Slovensku nepodarí dodržať podmienky Paktu stability a rastu.

Situáciu v budúcoročnom rozpočte však ešte môže zmeniť rozhodnutie rezortu financií zastropovať v budúcom roku verejné výdavky. Rezort financií totiž minulý týždeň na druhý pokus priznal, že verejné financie vlani zišli z cesty k vyrovnanému rozpočtu a podľa platných rozpočtových pravidiel fiškálneho kompaktu navrhol zaviesť korekčný mechanizmus. Ním je práve limit na verejné výdavky na celý budúci rok, ktorý však ešte bude musieť schváliť vláda.