Kočner riešil s prominentným lekárom aj korupciu
03 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

Dolinský s Kočnerom si písali aj o úplatkoch.


Mafián Marian Kočner chcel Národnému onkologickému ústavu dodať urýchľovač na ožarovanie nádorov. Dopisoval si o tom s jeho bývalým šéfom Jozefom Dolinským, ktorý pestoval ambície stať sa ministrom zdravotníctva. Informáciu priniesol denník SME.


Najväčším spoločným obchodom, ktorý chceli Kočner s Dolinským urobiť, bola plánovaná dodávka vopred vybraného lineárneho urýchľovača. Ide o prístroj, ktorý ožaruje tkanivo so zhubným nádorom. Píše denník SME.


Podľa správ, ktoré má denník SME k dispozícii mal Kočner v Dolinskom živiť nádej, že bude ministrom zdravotníctva a tvrdil mu, že „my ťa ponúkneme“. Z najvyššieho postu na ministerstve zdravotníctva však napokon nič nebolo. Ani to však nebránilo mafiánovi, aby naďalej využíval Dolinského služby.


Svedok Beňačka v kauze zmeniek nemohol vypovedať, nemal preukaz totožnosti
Podnikateľ a bývalý predstaviteľ niekdajšieho ministerstva privatizácie Ivan Beňačka bol dnes ako svedok predvolaný svedčiť v rámci kauzy údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Do budovy bratislavského Ústavu na výkon väzby sa... Čítať ďalej
03 | 12 | 2019 | SITA

Ich komunikácia, ktorú má SME k dispozícii, ilustruje, akým spôsobom si Kočner zaväzoval šéfa špecializovaného ústavu a ako si budoval svoje kontakty.


Konzultovali spolu výšku úplatku pre iného lekára a pýtal sa ho na zdravotný stav cudzieho človeka. Kočner okrem informácií o obstarávaní získal aj prednostný prístup k službám ústavu, nie len pre seba ale aj pre okruh svojich známych v čase, keď bežní ľudia na ňu čakajú týždne až mesiace. Na oplátku radil Dolinskému vo finančných záležitostiach. Chodili na spoločné dovolenky k moru a lyžovačky.


Dolinský pritom nie je jediným vysokopostaveným lekárom, s ktorým Kočner riešil osobné vzťahy aj korupčný biznis. O predaji nehnuteľností komunikoval aj so šéfom Nemocnice sv. Michala Mariánom Križkom.


O väzbe riaditeľa Tiposu Jána B. sa bude rozhodovať vo štvrtok
Najvyšší súd (NS) SR vytýčil termín zasadnutia v prípade sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, ktorý nezobral v piatok (29. 11.) generálneho... Čítať ďalej
02 | 12 | 2019 | TASR