Petícia za reguláciu medveďov má už 20.000 podpisov
02 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Od septembra 2019, keď sa začali oficiálne zbierať podpisy pod petíciu za reguláciu početnosti medvedej populácie v problémových regiónoch SR, sa ich vyzbieralo už približne 20.000. Pre TASR to uviedol predseda petičného výboru a starosta obce Kriváň v okrese Detva Imrich Paľko.

"Na stránke "pravdaomedvedoch.sk" je zhruba 3750 podpisov, na fyzických petičných hárkoch je ich však oveľa viac," konštatoval Paľko. Petícia, za ktorou stojí občianska iniciatíva Pravda o medveďoch, reaguje na udalosti uplynulých mesiacov, keď na Podpoľaní dochádzalo k častému výskytu medveďa priamo v dedinách (napríklad v Očovej či Kriváni), ohrozovania života obyvateľov obcí, ako aj na to, že envirorezort nepovolil výnimky na odstrel tejto šelmy v regióne.

Podľa genetického výskumu Technickej univerzity vo Zvolene z rokov 2014 - 2016 je na Slovensku 1255 medveďov. Podobný výskum by sa mal však zase uskutočniť v najbližších rokoch.

Meteorológovia upravili výstrahy. Pozrite sa koľko nasneží u vás
Podľa aktuálnych údajov by malo nasnežiť aj na západe Slovenska. Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | Gabriel Matta


Petícia iniciatívy Pravda o medveďoch je podľa predsedu petičného výboru prioritne adresovaná Ministerstvu životného prostredia SR a jej iniciátori chcú zozbierať čo najviac podpisov, s cieľom predložiť ju aj Národnej rade SR.

Petičný výbor oslovil pre podpisy aj rôzne organizácie so žiadosťou o podporu petície, ako napríklad Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Slovenský včelársky zväz, Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru, Združenie miest a obcí Slovenska, Lesy SR, Slovenskú poľovnícku komoru. Podľa Paľka všetky spomínané organizácie vyslovili petícii podporu.

Aj v najbližších mesiacoch sa budú iniciátori petície ďalej snažiť o získanie čo možno najväčšej podpory pre petíciu v radoch širokej verejnosti.