SaS žiada vyšetrenie kauzy Tipos a celej komunikácie Mariana K.
29 | 11 | 2019 I TASR

Parlamentná SaS žiada dôsledné vyšetrenie celej komunikácie Mariana K., kauzy Tipos či emisnej kauzy. Mimoparlamentná strana Za ľudí žiada vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti voči ľuďom, ktorí okradli štát a verejných činiteľov, ktorí podvody kryli. Reagovali tak na zverejnené video rozhovoru vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s exministrom financií Jánom Počiatkom (Smer-SD) o spore Tiposu s firmou Lemikon či emisnej kauze.


 V priamom prenose skrze kameru Mariana K. môžeme pozorovať rozklad právneho štátu, tvrdí SaS. "Pokračujúca nečinnosť vlády v očiste justície je potvrdením toho, že vedeniu nášho štátu vrátane súdnictva ide len o udržanie si pozícií moci za každú cenu. Verejný tlak však tomu môže zabrániť," uviedla opozičná strana.

Veronika Remišová zo strany Za ľudí podotkla, že celú kauzu aktívne kryl v parlamente aj vtedajší predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). "Podozrenia z rozsiahleho rozkrádania štátu v čase prvej Ficovej vlády naberajú týmto nový rozmer," povedala. Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga podal trestné oznámenie na Trnku a po tejto nahrávke ho chce doplniť o nové skutočnosti. "Vo svetle nových informácií rovnako podávam trestné oznámenie na Jána Počiatka. Existuje naozaj dôvodné podozrenie, že Počiatek zneužil právomoc verejného činiteľa a tak pripravil štát o milióny eur," poznamenal Šeliga.

Koalícia PS-Spolu hovorí, že za druhej a tretej Ficovej vlády majetky finančných skupín narástli do "neuveriteľných rozmerov". "Kým ich moc neosekáme, nič sa na Slovensku výrazne nezmení, vždy si niekoho kúpia," uvádza mimoparlamentná koalícia.

Na videu sa exminister rozpráva s Trnkom o mediálnej stratégii v kauze Lemikon. Počiatek sa má pýtať, koľko bude trvať konanie na Najvyššom súde po tom, ako Trnka podá mimoriadne dovolanie. Žiada ho, aby sa konanie natiahlo. V spore firmy Lemikon a štátneho Tiposu prišlo Slovensko približne o 13 miliónov eur.

Marian K. čelí obžalobe pre objednávku vraždy novinára Jána Kuciaka, vo väzbe je za údajné falšovanie zmeniek TV Markíza a marenie spravodlivosti. Obžalobe čelí tiež v kauze Gatex za porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku.

6