Indické jadrové elektrárne sú „úplne bezpečné“ po nedávnom kybernetickom útoku
29 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Indická vláda ubezpečila zákonodarcov, že jej jadrová infraštruktúra je „úplne bezpečná“ v nadväznosti na klebety, že severokórejský kybernetický útok mal za dôsledok poškodenie dôležitých systémov v jednom z jadrových zariadení.


Riaditeľ kancelárie predsedu vlády Jitendra Singh, ktorý sa zaoberal správami o kybernetickom útoku v jadrovej elektrárni Kudankulam (KNPP), vo štvrtok trval na tom, že v KNPP alebo v inom jadrovom zariadení v Indii neexistuje žiadny dôvod na obavy.

"Dovoľte mi vás ubezpečiť, že jadrové elektrárne v celej krajine sú úplne bezpečné," prehlásil Singh pre indickú hornú komoru parlamentu Rajya Sabha.

"Na prvom mieste je mantra bezpečnosti a až potom výroba," dodal predsedu vlády Jitendra Singh.

Incident so škodlivým softvérom v KNPP bol pôvodne odhalený bývalým dôstojníkom Národnej organizácie pre technický výskum, ktorý vyhlásil, že „bol svedkom casus belli (incident postačujúci na vojnu) v indickom kybernetickom priestore“. Špekulácie o rozsahu narušenia sa čoskoro rozšírili ako požiar na sociálnych médiách.

Dychberúce video ukazuje japonské a juhokórejské stíhacie lietadlá, ako sa stretli s ruskými bombardérmi počas hliadkovej misie v Ázii (VIDEO)
Posledná hliadková misia ruských strategických bombardérov Tu-95 v ázijsko-tichomorskom regióne trvala viac ako desať hodín - je to dlhá doba, avšak japonské a juhokórejské letecké sily zabezpečili, aby sa ruskí piloti nenudili. Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | Marek Molnár