Cyprus odobral občianstvo ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi
29 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Začiatkom novembra Nikózia oznámila, že spustila procedúru odobratia občianstva 26 osobám, ktoré ho na Cypre získali. Momentálne o toto občianstvo prišiel aj ruský oligarcha Oleg Deripaska.  Informoval o tom portál Aktuality s odvolaním sa na iné médiá.



Deripaska (51), ktorý získal cyperské občianstvo v roku 2017, túto správu zatiaľ oficiálne nepotvrdil, taktiež ani cyperské úrady. Je však všeobecne známe, že tento magnát disponuje úzkymi väzbami v Kremli a priamo na Vladimíra Putina.


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na margo tejto správy uviedol, že rozhodnutie cyperských orgánov zbaviť Deripasku občianstva „nemá nič spoločné s Kremľom... Je to vnútorná záležitosť Cypru. Je to o Cypre a samotnom Deripaskovi“.


Pavol Jesenský: Parlament pomohol oligarchom šklbnúť si pred voľbami z rozpočtu
Parlamentom sa podarilo pretlačiť novelu zákona o znížení dane z pridanej hodnoty na printové médiá. Naivná predstava o tom, že ide o „zákon, ktorý by mohol pomôcť printovým médiám zlepšiť ich ekonomickú bilanciu, ale súčasne aj zachovať klasické... Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Pavol Jesenský

Americké ministerstvo financií zaradilo na svoj sankčný zoznam Deripasku aj tri spoločnosti s ním spojené - ruský hliníkový gigant Rusal, jeho materskú spoločnosť En+ a energetickú spoločnosť EuroSibEnergo.