Dychberúce video ukazuje japonské a juhokórejské stíhacie lietadlá, ako sa stretli s ruskými bombardérmi počas hliadkovej misie v Ázii (VIDEO)
28 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Posledná hliadková misia ruských strategických bombardérov Tu-95 v ázijsko-tichomorskom regióne trvala viac ako desať hodín - je to dlhá doba, avšak japonské a juhokórejské letecké sily zabezpečili, aby sa ruskí piloti nenudili.


Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery, ktoré ukázajú vzlet bombardérov z ruského letiska, ako aj vzdušné stretnutie so zahraničnými stíhacími lietadlami.



Tupolev Tu-95 (nazývaný aj „Bear“) je masívny ruský strategický turbovrtuľový bombardér s rozpätím krídel približne 50 metrov. Bombardér bol predstavený v 50-tych rokoch a v ruskom letectve funguje ako protiváha k americkým bombardérom B-52 Stratofortress. „Bear“ je jedinečný pre jeho použitie vrtuľovej turbíny s technológiou umožňujúcou lietadlu spaľovať menej paliva, čo je dôležité pre dlhé lety.

Bombardéry preleteli cez Japonské a Žlté more. K bombardérom sa neskôr počas maratónskeho letu pripojili aj lietadlo Su-35C a lietadlo A-50.

Takéto hliadky sú vykonávané v prísnom súlade s medzinárodným právom a sú pre ruské vzdušné sily rutinnou praxou.

V určitom okamihu ruské bombardéry zatienili americké stíhacie lietadlá F-15 a F-16 z juhokórejských vzdušných síl. Neskôr sa pridali aj japonské letecké sily so svojimi lietadlami Mitsubishi F-2.

Russia’s Defense Ministry