Vatikán má po škandále nového šéfa Úradu pre finančné operácie
27 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Pápež František vymenoval nového šéfa vatikánskeho Úradu pre finančné informácie (AIF) - kontrolného orgánu zodpovedného za boj s praním špinavých peňazí. Stalo sa tak po najnovšom finančnom škandále, v dôsledku ktorého skupina Egmont - medzinárodné združenie národných finančných spravodajských jednotiek - pozastavila členstvo Vatikánu. V stredu o tom informovali agentúra AP a spravodajský portál Vatican News.

Novým šéfom AIF sa stal Carmelo Barbagallo, ktorý od roku 2014 pôsobil ako vysoký poradca riaditeľstva bankového a finančného dozoru talianskej centrálnej banky - Banca d'Italia.

Barbagallo nahradí na čele AIF Reného Brülharta. Toho odvolali po tom, ako vatikánska polícia 1. októbra uskutočnila v rámci vyšetrovania korupčného škandálu raziu v centrále AIF.

V dôsledku razie pozastavila skupina Egmont členstvo Vatikánu, pretože vznikli pochybnosti o tom, či Svätá stolica dokáže garantovať bezpečnosť dát, ktoré si členské štáty navzájom vymieňajú.

Existenciu jasných dôkazov korupčného finančného škandálu vo Vatikáne pripustil v utorok aj samotný pápež.

Objav, ktorý sa vzpiera logike. Častice spolu komunikujú aj zo záhrobia
Súčasná generácia si už pomaly zvykla na to, že vo svete elementárnych častíc sa dejú podivné veci, ktoré sa často vymykajú zdravému rozumu. Aby však spolu mohli byť v spojení dve častice, z ktorých jedna vlastne ani neexistuje, je predsa len na... Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič


"Čo sa stalo, stalo sa. Korupčný škandál. Urobili veci, ktoré nepôsobia čistým dojmom," uviedol František počas letu z návštevy Japonska.

Reagoval tak na prebiehajúce vatikánske vyšetrovanie údajného podvodného využitia zdrojov zo zbierky známej ako Svätopeterský halier. Tie mali byť zneužité na nákup luxusnej nehnuteľnosti v centre Londýna. František uviedol, že v priebehu mesiaca sa začne vypočúvanie piatich predstaviteľov vatikánskej administratívy, ktorých už v súvislosti s prípadom dočasne zbavili funkcie.

Pápež zároveň zdôraznil, že to bol vatikánsky audítor, kto na škandál upozornil. "Po prvýkrát bola špina odhalená zvnútra Vatikánu a nie zvonka. Interné (kontrolné) mechanizmy začínajú fungovať," dodal pápež.

Išlo o prvé oficiálne stanovisko pápeža k afére, ktorá vrhá zlé svetlo na snahy Svätej stolice z posledných rokov, zamerané na zlepšenie transparentnosti vatikánskych financií.

Bibliu z čias Gutenberga (1462) vydražili za viac ako milión eur
26 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR