Turecko odmietlo podpísať obranný plán NATO pre Pobaltie a naliehalo na alianciu, aby označila sýrskych Kurdov za „teroristov“
27 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Ankara údajne vydierala NATO a odmietla podpísať jej obranný plán pre Pobaltie a Poľsko, pokiaľ aliancia oficiálne neuzná kurdské milície v severnej Sýrii za „teroristickú skupinu“.


"Turci blokujú schválenie vojenského plánu, až pokým nedostanú ústupky, ktoré požadujú," uviedol jeden zo zdrojov pre spravodajskú agentúru Reuters.

Tureckému vyslancovi bolo nariadené, aby nepodpísal plán - ktorý musí byť jednohlasne schválený všetkými členmi NATO - dovtedy, kým aliancia neuzná jednotky Sýrskej ľudovej ochrany (YPG) za teroristov.

YPG je hlavnou skupinou v rámci milícií sýrskych demokratických síl (SDF), ktorá sa nedávno stala terčom tureckého vpádu do Sýrie. Zatiaľ čo skupina bola dlhoročným spojencom USA a bojovala proti islamskému štátu (IS, predtým ISIS), Ankara túto skupinu považuje za odnož zakázanej Kurdistanskej robotníckej strany (PKK) - ktorú USA aj Turecko považujú za teroristickú organizáciu.

Poľsko a tri pobaltské štáty - Estónsko, Lotyšsko a Litva - požiadali alianciu o zvýšené financovanie a o vojenskú prítomnosť NATO, pričom bez dôkazov tvrdia, že čelia bezprostrednej hrozbe zo strany Ruska.

Turecko má však druhú najväčšiu armádu v rámci aliancie a zaujíma sa hlavne o strategické postavenie na svojom východnom okraji. Napriek tomu má Ankara v poslednom čase so Spojenými štátmi nestabilný vzťah, a to kvôli tomu, že Turecko nakúpilo ruské protivzdušné obranné systémy S-400 a taktiež kvôli nelegálnemu vpádu do Sýrie.

Putin prijal Zelenského za partnera (Vladimír Solovjov)
Komentár Vladimíra Solovjova, Kommersant Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová