Prezidentka napadne predĺženie moratória na prieskumy na Ústavný súd
26 | 11 | 2019 I TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podá neodkladne na Ústavný súd (ÚS) SR návrh na preskúmanie zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý predlžuje zákaz zverejňovať výsledky prieskumov zo 14 na 50 dní pred voľbami. Požiada aj o pozastavenie jeho účinnosti. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec po tom, ako Národná rada SR prelomila pri zákone veto hlavy štátu.


"Pani prezidentka už skôr povedala, že má vážne pochybnosti o ústavnosti tohto zákona," uviedol Strižinec. Prezidentka vrátila novelu poslancom preto, že návrh je podľa nej v rozpore napríklad s právom na informácie či právom na zhromažďovanie a šírenie informácií.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v utorok po prelomení veta uviedol, že ak prezidentka podá návrh na ÚS, bude to z jej strany nepochopenie politickej reality. Fico to považuje za opozičnú politiku. Pripomenul, že prelomenie veta prezidentky schválilo 80 poslancov.

Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva schválili poslanci v utorok v pôvodnom znení, teda odmietli prezidentkine pripomienky. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb.