Najmenej sedem zabitých pri pokusoch Iraku potlačiť povstanie
25 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Podľa bezpečnostných zdrojov iracké bezpečnostné sily strielali ostrou muníciou a slzotvorným plynom do demonštrantov vo štvrtok v Bagdade, pričom počas protestov prišlo o život sedem ľudí. Došlo k obnoveniu  násilia a úrady sa snažia protivládne protesty potlačiť.

Zdroje ďalej uvádzajú, že príčinou úmrtia boli okrem iného aj kanistre so slzným plynom namierené priamo na hlavy protestujúcich a dodali, že pri nepokojoch bolo zranených najmenej 78 ľudí. Polícia uviedla, že jeden demonštrant bol zabitý pri moste Sinak v Bagdade a jeden pri susednom moste Ahrar. Neskôr počas dňa boli zabití ďalší traja, vrátane dvoch protestujúcich pri moste Ahrar, píše denník middleeastaffairs.net

Zdroje z nemocnice uviedli, že niektorí zranení demonštranti utrpeli zranenia spôsobené ostrou muníciou a iní boli zranení gumovými projektilmi a slzým plynom.

Demonštranti napriek všetkému neustupujú a stále ovládajú časti troch hlavných mostov v centrálnom Bagdade, ktoré vedú k opevnenej Zelenej Zóne, kde sa nachádzajú vládne budovy a zahraničné veľvyslanectvá.

Od začiatku masových nepokojov v Bagdade a južnom Iraku od začiatku októbra bolo zabitých najmenej 325 ľudí. Toto sú najväčšie demonštrácie od pádu Saddáma Husajna v roku 2003. Použitie ostrej munície, slzného plynu a omračujúcich granátov proti väčšinou neozbrojeným demonštrantom podnecuje ďalšie nepokoje.

Protesty sú teda výbuchom verejného hnevu proti vládnucej elite, ktorá sa obohacuje na úkor štátu a slúži zahraničným mocnostiam, najmä Iránu, zatiaľ čo mnohí Iračania trpia chudobou, sú bez zamestnania, zdravotnej starostlivosti a vzdelania.

Tieto nepokoje otriasli relatívnym pokojom, ktorý nasledoval po porážke islamského štátu v roku 2017.

Zrážka Irackých bezpečnostných síl a protestujúcich
04 | 11 | 2019 | Mário Martinka