Vraždou exposlanca a advokáta Rakovského sa bude zaoberať súd v decembri
24 | 11 | 2019 I TASR

Na druhú polovicu decembra vytýčil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku prvé hlavné pojednávanie v kauze vraždy poslanca a advokáta Mareka Rakovského z júla 2013, z ktorej je obžalovaný Peter P.


"Obžaloba v tejto veci napadla v auguste 2019. Senát 13. novembra na verejnom zasadnutí predbežne prejednal obžalobu a rozhodol o prijatí obžaloby. Nariadil termín hlavného pojednávania na 18. decembra," uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Ako dodala, ide o väzobnú vec, kde je Peter P. obvinený z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v jednočinnom súbehu zo zločinom všeobecného ohrozenia a prečinu poškodzovania cudzej veci. Na prvom hlavnom pojednávaní je naplánovaný výsluch obžalovaného a poškodených.

Poslanca a advokáta Rakovského zavraždili v júli 2013. Pri atentáte bol použitý nástražný výbušný systém, ktorý bol umiestnený na spodnú časť jeho vozidla. Počas jazdy vozidlo vybuchlo a poslanec utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. Motív vraždy poslanca nie je stále známy. Rakovský sa venoval civilnému právu. V prípade dokázania viny pred súdom Petrovi P. hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

V júli tohto roku národná protizločinecká jednotka NAKA obvinila 33-ročného Petra P. aj zo zosnovania ďalšieho výbuchu. Podľa NAKA si mal v roku 2014 zadovážiť ruský granát. "Dňa 5. februára toho roka prišiel v nočných hodinách do Detvy a aktivovaný granát hodil do dvora súkromnej firmy, čím poškodil fasádu budovy, okno, dvere a auto," uviedla polícia v júli na svojej sociálnej sieti s tým, že motív jeho konania je predmetom vyšetrovania.

Za klamstvo zároveň označila polícia jeho tvrdenia v článku z roku 2018, podľa ktorých sa na danom zločine mala podieľať NAKA. "Priebeh vyšetrovania takéto obvinenie absolútne vylučuje," zdôraznila polícia.