Orbán porušil zákon. Riešenie Fideszu? Zákon zmenia.
24 | 11 | 2019 I redakcia

Maďarský predseda vlády nepodal správu o zasadnutí Európskej rady v parlamente, hoci tak mal urobiť zo zákonnej povinnosti. Píše maďarský portál hvg.hu.


Po zasadnutí Európskej rady je predseda vlády povinný ústne informovať národné zhromaždenie o výsledku zasadnutia EÚ. Po provládnej novele zákona sa však tento bod čoskoro „zmení,“ píše web 24.hu. Pravidelné povinnosti vlády podávať správy o záležitostiach EÚ sa preto prenášajú na úroveň výboru.

Orbán by už dávno vystúpil z EÚ, ale Putin mu to nedovolí!
Orbánova zahraničná politika je na prvý pohľad absurdná, určitá logika v nej všaj je. Kšefty predsa idú a predseda vlády môže povedať, že teraz získajú omnoho viac výhod, ako keby splynuli len so západným poriadkom. Píše portál... Čítať ďalej
11 | 11 | 2019 | redakcia


Portál pripomenul, že Viktor Orbán sa práve týmto bodom nezaoberal, keď nepodal správu o zasadnutí Európskej rady dňa 20. a 21. júna, keď vetoval cieľ EÚ v oblasti klímy do roku 2050.

Szél Bernadett, poslankyňa maďarského parlamentu poslala list predsedovi parlamentu Lászlóovi Kövérovi:

"Napriek zákonnej povinnosti predseda vlády neinformoval Národné zhromaždenie o výsledku stretnutia  a o dôvodoch rozhodnutia po zasadnutí Európskej rady, takže Parlament nemohol v tejto veci kontrolovať činnosť vlády v Európskej únii." Napísala nezávislá poslankyňa.

László Kövér, predseda parlamentu o niekoľko týždňov neskôr odpovedal, že „bezprecedentná prax cyklov - už od roku 2004 - skutočne nie je v súlade s existujúcimi nariadeniami a preto napísal predsedovi vlády žiadosť o preskúmanie a zosúladenie postupov a predpisov,“ V dôsledku toho bola zrušená povinnosť predsedu vlády podávať správy po schôdzach Európskej rady.

Cirkus v maďarskom parlamente: Orbánovi na protest "ukradli" stoličku!
Opozičný poslanci maďarského parlamentu rokovali na protest proti návrhu koalície sprísniť rokovací poriadok. Poslanci trávili celú noc zo stredy na štvrtok v parlamente. Na protest proti návrhu sa počas rokovania poslanec Jobbiku sa Péter Jakab... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | redakcia


Typické riešenie Fideszu: legalizovali nezákonnosť. Vláda očakáva, že ľudia majú dodržiavať zákon a ak predseda vlády zákon nedodrží, v tom prípade zákon novelizujú. Je to veľmi nespravodlivá hra pre občanov.  Vyjadrila sa Szél Bernadett.

 „Premiér riadi svoje súkromné podnikanie v Bruseli, nechce, aby krajina vedela, čo robí na fórach EÚ“- dodala nezávislá poslankyňa.