Toto boli najobľúbenejšie tváre socialistickej televízie! Čo robia dnes?
23 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Hlásatelia a hlásateľky patrili za čias socialistického Československa k veľkým idolom. Každý večer diváka sprevádzali televíznym programom, uvádzali relácie a boli tvárou vtedajšieho televízneho vysielania. Spomeniete si na niektoré?



Kamila Moučková

Legendárna televízna hlásateľka, ktorá stála pri zrode historicky prvých Televíznych novín. Počas udalostí 21. augusta 1968. informovala práve ona z televíznej obrazovky o okupácii národa sovietskou armádou. Počas živého vysielania ju priamo zo štúdia odviedli sovietski vojaci a jej kariéra bola na dlhé roky prerušená. Do roku 1989 pracovala ako upratovačka, predavačka alebo servírka. Stala sa jednou z prvých signatáriek Charty 77 a až nežná revolúcia ju pozdvihla na balkón Melantrichu, kde sa spoločne s Václavom Havlom a Martou Kubišovou prihovárali k nadšenému davu. Tento rok sa dožila úctyhodných 91 rokov.



Milena Vostřáková

Vostřáková pracovala v Československej telvízii (ČST) medzi rokmi 1957 a 1969. Vtedy sa jej stala osudnou veta, ktorú predniesla po výhre československých hokejistov nad Sovietskym zväzom: "Normálne pijem urologický čaj, ale dnes pripíjam vínom našim hokejistom, pretože ide o víťazstvo nielen športové, ale aj morálne.” Z televízie musela pre “vyvolanie protisovietskych vášní” odísť a na obrazovky sa vrátila až v roku 1990. Zahrala si v niekoľkých filmoch a okrem iného moderovala aj reláciu Sama doma. Zomrela po krátkej ťažkej chorobe vo veku 77 rokov.



Saskia Burešová

Charizmatická Saskia Burešová pôsobila v Československej a následne Českej televízii od roku 1967 a tým sa stala jej najväčšou stálicou. Vždy perfektne upravená a nestarnúca hlásateľka začínala spoločne s Eduardom Hrubešom v relácii určenom pre vojakov základnej služby nesúcom názov Poštová schránka. Od roku 1993 uvádza Kalendárium a nahovára tiež komentáre pre populárno-náučné filmy.




Miloš Frýba

Starostlivo učesaná cestička a tesné sako. To bol Miloš Frýba, legendárny hlásateľ, ktorý nastúpil v roku 1968 do ČST ako tvorca elektrických efektov. O rok neskôr uspel v konkurze na hlásateľa Televíznych novín. Na nátlak rodičov ale prácu neprijal. V roku 1972 sa napokon stal v ČST historicky prvým programovým hlásateľom. V roku 1988 prijal pozíciu vedúceho tímu hlásateľov ČST. Po roku 1990 sa presunul za kameru do režisérskeho kresla. Z televízie odišiel v roku 2008 a o dva roky neskôr po záchvate mozgovej mŕtvice zomrel. Mal len 65 rokov.



Alexander Hemala

Sympatický Hemala bol tým, kto sa za televíznych hlásateľov rozlúčil s divákmi, keď v roku 2005 vo verejnoprávnej televízii skončila ich éra. V ČST pracoval od roku 1973 a po roku 2005 pôsobil ako režisér denného vysielania po boku Miloša Frýbu. Od tej doby sa venuje mnohým aktivitám.




Marie Retková

Krátkovlasá Marie Retková nastúpila ako hlásateľka do ČST v roku 1977 a zostala tam až do chvíle, kedy bola pozícia hlásateľov zrušená. Je niekoľkonásobnou držiteľkou ceny TýTý a dodnes pôsobí ako moderátorka Slovenského rozhlasu.




Marie Tomsová

Pôvabná moderátorka s pedagogickým vzdelaním chcela pôvodne ilustrovať detskej knižky. Počas štúdia výtvarnej výchovy si privyrábala ako modelka a robila komparzy v televíznych hudobných klipoch. Ako hlásateľka sa na obrazovke objavila v roku 1977. Moderovala priame prenosy, Športky či estrády. V roku 1996 svoju kariéru ukončila, pretože sa chcela venovať deťom. Tie si totiž zaobstarala až na prahu štyridsiatky po tom, čo jej prvý syn zomrel na syndróm náhleho úmrtia dojčaťa.




Anna Wetlinská

Krásna blondínka, preslávená svojím vzťahom s hercom Milošom Kopeckým, začínala ako herečka malých rolí. Práca ju ale prestala napĺňať, a tak podala prihlášku na post televíznej hlásateľky ČST. Bola prijatá a na obrazovke sa prvýkrát objavila v roku 1981. V 90. rokoch sa vydala za riaditeľa známeho vydavateľského domu a odišla s ním do Švajčiarska. V roku 2000 z televízie odišla a začala podnikať vo vinárstve.