Princ Andrew chce vypovedať pred FBI. Z USA sa už „nemusí vrátiť“
23 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Britský princ má v Spojených štátoch vypovedať v kauze miliardára Jeffreyho Epsteina, ktorý mal na svedomí sexuálne delikty vrátane pedofílie. Informuje o tom americká spravodajská stanica CBC.


Nepodarený televízny rozhovor princa Andrewa, syna kráľovnej Alžbety II., spôsobuje už druhý týždeň enormné otrasy v britskej spoločnosti. A túto mediálnu búrku, ktorá odsunula z titulných stránok tlače aj tému britských volieb, najviac odnáša kráľovská rodina.


V interview pre BBC mal princ Andrew vysvetliť svoje väzby na amerického miliardára Epsteina. Ten sa v lete obesil vo svojej cele potom, čo bol usvedčený zo sexuálnych deliktov a pedofílie.


S podobnými činmi je však teraz spájaný tiež Andrew. Ten mal počas sexuálnych orgií na prelome milénia zneužiť neplnoletú Virgíniu Robertsovú, ktorú mu údajne dohodil Epstein.


Toto boli najobľúbenejšie tváre socialistickej televízie! Čo robia dnes?
Hlásatelia a hlásateľky patrili za čias socialistického Československa k veľkým idolom. Každý večer diváka sprevádzali televíznym programom, uvádzali relácie a boli tvárou vtedajšieho televízneho vysielania. Spomeniete si na... Čítať ďalej
23 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič

Vojvoda z Yorku však na interview nebol dobre pripravený. Podľa mediálnych expertov sa vyjadroval vyhýbavo, neurčito a neisto.  Téma temných otázok jeho minulosti plní hlavné titulky nielen britskej tlače.


Princ, ktorý si rýchlo uvedomil dôsledky svojho fatálneho prešľapu, pred niekoľkými dňami požiadal britskú kráľovnú, či by sa mohol načas stiahnuť z verejného života. Alžbeta jeho prosby v stredu vypočula. Andrew ale príde o ročnú apanáž z britských daní, ktorá mu patrí ako členovi kráľovskej rodiny (v prepočte zhruba 7,4 milióna korún).



Nebezpečný výlet za oceán

Formálne však takýto ústup, neznamená ústup mediálny a už vôbec to neznamená akékoľvek zastavenie vyšetrovania Epsteinových, poťažmo Andrewových zločinov. Vyšetrovanie kriminálnych aktivít Epsteina totiž v Spojených štátoch aj napriek miliardárovej smrti naďalej prebieha.


Mediálny tlak, ako aj tlak obetí Andrewovho údajného vyčíňania, donútili princa k tomu, aby súhlasil s pomocou pri vyšetrovaní. Andrew je ochotný vypovedať a plne spolupracovať s FBI.


"Princ Andrew by mal bezodkladne kontaktovať americké úrady," oznámila právnička Gloria Allred, ktorá zastupuje niektoré Epsteinovej obete.


V prípade, že sa Andrew na súd dostaví, bude vypovedať pod prísahou, čo je pre člena britskej kráľovskej rodiny vec nevídaná. Jeho potenciálny výlet za oceán tak so sebou nesie aj značné riziká.


"Nikdy by som nechcela, aby ho tam poslali, pretože by som mala značné obavy, že bude zatknutý a zo Spojených štátov sa už nevráti," vyhlásila škótska členka Snemovne lordov a uznávaná právnička Helena Kennedyová.


Rusko rozšírilo do Srbska ruku agenta
Podrobnný komentár od korešpondenta Kommersantu na Balkáne Gennadija Sysojeva. Čítať ďalej
23 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová