Lipšic nevie ako reagovať na Kočnerovho obhajcu. Ten namieta procesné pochybenia

Obhajca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic nevie o procesných pochybeniach vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka. Predbežné prejednanie obžaloby je podľa neho odôvodnené aj rozsahom a závažnosťou celého prípadu.


Lipšic očakáva, že na verejnom zasadnutí oboznámi senát Ruženy Sabovej procesné strany s rozsahom dokazovania, ktoré chystá na hlavnom pojednávaní vykonať a potenciálne aj oznámi termín začiatku procesu.

V stredu (20. 11.) obhajca Mariana K. Marek Para informoval TASR, že hodlá na tomto zasadnutí predniesť súdu svoje výhrady voči vedeniu vyšetrovania.

Musím povedať, že neviem, o akých procesných pochybeniach pán kolega Para hovorí,“ uviedol Lipšic, ktorý dodal, že podľa jeho vedomostí namietala obhajoba Mariana K. použiteľnosť Threemy. „O tej už rozhodol, aj keď iný senát Špecializovaného trestného súdu,“ vysvetlil. Narážal tak na pripustenie prepisov Threemy ako dôkazu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti.

KAUZA KUCIAK: Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov má k dispozícii dáta z vyšetrovania vraždy
Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) ma k dispozícii 57 terabajtov dát z policajného vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | SITA


Podľa Lipšica je jediným dôvodom na vrátenie obžaloby prokurátorovi procesné pochybenie, a to najmä porušenie práva na obhajobu.

To, že sa obhajobe zdá, že je dôkazná situácia voči ich klientovi slabá, je názor obhajoby a majú naňho právo, ale to nie je dôvod na vrátenie veci,“ uzavrel Lipšic.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vytýčil termín predbežného prejednania obžaloby v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a piatich ďalších skutkov na 19. decembra. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Termín verejného zasadnutia s ďalším obvineným v prípade Zoltánom A., ktorý uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ešte nie je známy.

Podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si mal Marian K. objednať vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zs. koncom roka 2017, respektíve začiatkom roka 2018 z dôvodu pomsty za články, ktoré odkrývali jeho ekonomickú trestnú činnosť.

Predbežné prejednanie obžaloby v prípade Kuciak bude v decembri
Špecializovaný trestný súd vytýčil termín na predbežné prejednanie obžaloby v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na 19. december. Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | SITA


Okrem vraždy novinára čelia Miroslav M. a Tomáš Sz. aj obžalobe z vraždy podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Toho mali podľa obžaloby ÚŠP zavraždiť v roku 2016 so zámerom lúpeže. Okrem dvoch spomínaných vrážd obviňuje prokurátor ÚŠP Miroslava M., Tomáša Sz. a Mariana K. aj z nedovoleného ozbrojovania.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači.