Remišová dáva podnet na ÚVO pre súťaž za štyri milióny eur, v ktorej uspel Bonul
22 | 11 | 2019 I SITA

Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová dáva podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Nepozdáva sa jej tender Správy štátnych hmotných rezerv za štyri milióny eur na bezpečnostnú službu, v ktorom uspela firma Bonul spájaná s vládnym Smerom-SD. Uviedla to dnes v stanovisku pre agentúru SITA. Remišová zdôraznila, že Správa štátnych hmotných rezerv už raz musela zrušiť podobný tender za 12 miliónov eur, ktorého nastavenie dávalo podľa nej šance na víťazstvo najmä Bonulu.


„Pri opakovanom tendri na stráženie budov nebola dostatočne odstránená diskriminačná podmienka, ktorá v podstate nútila súťažiacich sa nejakým spôsobom dohodnúť s Bonulom alebo podobnými firmami. Fakt, že všetky štyri časti zákazky nakoniec vyhral Bonul, len posilňuje podozrenie, že súťaž opäť nebola nastavená na hľadanie pre štát najvýhodnejšej ponuky. Z toho dôvodu sa obraciam na Úrad pre verejné obstarávanie, aby preveril postup Správy štátnych hmotných rezerv v tejto súťaži,“ uviedla Remišová.

Kto sa chcel na prvej súťaži zúčastniť, musel mať podľa političky špeciálny certifikát, ktorý sa dal veľmi ťažko získať, keďže ho vydáva firma, ktorá sa sama na tendri zúčastňovala. Na tender upozornili médiá a nadácia Zastavme korupciu, nakoniec ho nariadil zrušiť ÚVO. Podmienky druhej súťaže boli podľa Remišovej podobné, ibaže certifikát bolo treba ukázať až na konci procesu.

Remišová sa obrátila na UVO aj pre ďalší tender Štátnych hmotných rezerv, v ktorom chce podľa nej za päť miliónov eur obstarať technické služby a opäť vyžaduje certifikáty, ktoré vydáva aj Bonul. Tvrdí, že víťazom bude s veľkou pravdepodobnosťou opäť Bonul alebo spriaznená firma. „Budem žiadať zverejnenie všetkých podkladov k tomuto verejnému obstarávaniu,“ napísala a označila podmienky za diskriminačné. Opozičná poslankyňa pripomenula, že Bonul je známy veľkou úspešnosťou v štátnych zákazkách počas vlád Smeru-SD, ale aj podozrivými súťažami, na ktoré už v minulosti upozorňovala.

Na akciách spoločnosti Bonul sa viackrát zúčastnil bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) a syn majiteľa Bonulu Norbert Bödör dlhodobo spájaný s mimoriadne závažnými podozreniami v kauzách Mariana K. Marian K. v súčastnosti čelí obžalobe z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.