Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa blíži k hranici 80 tisíc
22 | 11 | 2019 I SITA

Ku koncu októbra tohto roka na Slovensku pracovalo takmer 77 tisíc cudzincov. Oproti septembru tohto roka ide o nárast o 2,4 tisíca cudzincov, medziročne sa počet cudzincov pracujúcich na Slovensku zvýšil o 11,7 tisíca. Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku v posledných mesiacoch stúpa čoraz viac.


V júli tohto roka totiž ich stav medzimesačne klesol o 119 osôb, v auguste už išlo o nárast o 444 cudzincov a v septembri počet cudzincov pracujúcich u nás stúpol o 1,1 tisíca. Vyplýva to z údajov, ktoré agentúre SITA poskytla Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú Ukrajinci. V minulom mesiaci ich na slovenskom trhu práce pribudlo 1,2 tisíca, čím sa celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás zvýšil na 21,9 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku v minulom mesiaci vzrástol o 597 osôb na 13 tisíc. Najpočetnejšou skupinou občanov z krajín Európskej únie boli aj v októbri Rumuni, ktorých u nás pracovalo 9,4 tisíca, nasledovali Česi s 5,8 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,6 tisíca.

Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 21,5 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 8,2 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 3,2 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len šesť cudzích štátnych príslušníkov pracovalo v októbri tohto roka v okrese Medzilaborce.