"Európski ľudovci musia bojovať proti populizmu a manipuláciám", tvrdí Tusk
21 | 11 | 2019 I TASR

Nový predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Donald Tusk už nemá záujem byť "hlavným európskym byrokratom" a chce sa popasovať s výzvami, ktorým čelí súčasná Európa. Do funkcie ho v stredu večer zvolili delegáti dvojdňového zjazdu ľudovcov v Záhrebe.


V poradí 26. zjazd EPP potvrdil "výmenu stráží", keď doterajšieho predsedu ľudovcov Josepha Daula nahradil Donald Tusk, dosluhujúci predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér. Vo funkcií šéfa Európskej rady skončí 30. novembra.

"Po piatich rokoch ma už nebaví byť hlavným európskym byrokratom. Som pripravený na boj, dúfam, že ste tiež pripravení," povedal pred asi 2000 delegátmi zo 40 krajín, ktorí sa zhromaždili na sneme v Záhrebe. Príhovor predniesol ešte pred svojím zvolením.

Zdôraznil v ňom, že EPP v čase "nezodpovedného populizmu" stavia na politickej zodpovednosti. Jednou z hlavných výziev strany v nasledujúcich rokoch bude podľa neho boj proti populizmu a manipuláciám.

"Dnes, dokonca viac ako v minulosti, strach zohráva v politike dôležitú úlohu. Mnoho ľudí sa obáva o svoju bezpečnosť viac ako o čokoľvek iné," skonštatoval Tusk. Pripomenul, že v obdobiach, ako sú migračná kríza alebo nová vlna terorizmu, dominuje v spoločnosti strach.

"Dajte nám pocit bezpečia - to som počul v Európe v posledných rokoch. V čase neistoty, keď sa všetko okolo nás zmení, si ľudia chcú byť istí, že tí, ktorí sú pri moci, ich neopustia," vyhlásil nový šéf EPP.

Tusk sa poďakoval svojmu predchodcovi vo funkcii Josephovi Daulovi, že za posledných šesť rokov na čele EPP "v skutočne ťažkom období" odviedol vynikajúcu prácu. Priznal, že práve Daul ho pred rokom začal presviedčať, aby sa stal jeho nástupcom.