Rusko a Čína zosúladili nový návrh plánu na ukončenie kórejského konfliktu
20 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Rusko a Čína spoločne pripravili nový návrh plánu, ktorého cieľom je urovnať konflikt na Kórejskom polostrove. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie námestníka ruského ministra zahraničných vecí Igora Morgulova o tom informovala agentúra TASS.

"S našimi čínskymi priateľmi sme práve zosúladili zmodernizovanú verziu (plánu na urovnanie konfliktu)," povedal Morgulov, pričom zdôraznil, že ide o "pracovnú verziu".

Plán by mal byť podľa Morgulových slov prezentovaný prvému námestníkovi ministra zahraničných vecí KĽDR, ktorý sa momentálne nachádza na oficiálnej návšteve Moskvy. Oboznámiť by sa s ním mali aj Spojené štáty a ostatné krajiny, ktoré sú zainteresované v riešení konfliktu.

Ak by Severná Kórea a Japonsko išli do vojny, Južná Kórea by podporila Kim Jong-una
V najnovšom prieskume sa zistilo, že v prípade vypuknutia vojny medzi Pchjongjangom a Tokiom by väčšina Juhokórejčanov stála na strane svojho severného suseda. Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | Marek Molnár


Kórejská vojna (1950-1953) bol vojnový konflikt počas studenej vojny, ktorý sa odohral medzi KĽDR, bojovo podporovanou Čínou a materiálne Sovietskym zväzom a jeho satelitmi, a Kórejskou republikou, ktorá mala bojovú podporu štátov západného bloku, najmä USA.

Obe Kórey sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže konflikt sa ukončil iba prímerím a nie mierovou dohodou.