Nové Dillí sa dusí pod návalom toxického smogu
19 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Hlavné mesto Indie, Nové Dillí, je celé týždne pokryté silným toxickým smogom. Každú zimu toto veľkomesto kde žije 20 miliónov ľudí čelí nadmernému smogu hlavne z automobilov, priemyslu a dymom vznikajúcim na farmách v susedných štátoch. Tentoraz je to však najhoršia úroveň smogu za posledných pár rokov.

Portál cgtn.com píše, že podľa indického Systému výskumu vzdušnej kvality a predpovedania počasia (SAFAR) koncentrácie jemných častíc ( priemer 2,5 mikrometrov alebo menej ) vo vzduchu dosiahli najvyššiu úroveň v tomto ročnom období.Priblížili sa k 1 000 mikrogramom na meter kubický vzduchu, zatiaľ čo odporúčané bezpečné denné maximum Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je vytýčené na 25. SAFAR hodnotí vzduch ako „veľmi zlý“.

Podľa webovej stránky AirVisual sa stalo Dillí v utorok najviac znečisteným mestom na svete. Za ním na druhej priečke skončila Kalkata vo východnej Indii a Lahor v Pakistane.

Zdravotná kríza

Silný sivý dusivý dym v Novom Dillí prispel ku zhoršujúcej sa  zdravotnej kríze. Indické médiá varujú pred rizikom predčasného úmrtia, rakoviny pľúc a osobitného nebezpečenstva pre deti spôsobeného drobnými časticami PM 2,5, ktoré sa dostanú do krvného obehu. Nemocnice hlásili nárast pacientov s dýchacími ťažkosťami. Niektorí miestni obyvatelia však stále odmietajú nosiť masky.

Znečistenie sa dáva za vinu priemyslu a automobilovým emisiám zmiešaným s požiarmi na tisíckach fariem v okolí mesta. Za posledných desať rokov sa tento problém každú zimu stáva závažnejším. Avšak za posledných päť rokov sa situácia obzvlášť zhoršila. Podľa vládneho prieskumu uverejneného začiatkom tohto roka toxický vzduch každoročne skracuje životy  jednému miliónu ľudí v Indii.

Koncentrácie najškodlivejších látok znečisťujúcich ovzdušie v Dillí sú pravidelne asi 20-násobkom bezpečného limitu WHO - Svetová zdravotnícka organizácia. Tým sa vytvára povesť mesta ako najznečistenejšieho hlavného mesta sveta. Štrnásť indických miest vrátane hlavného mesta je podľa WHO medzi 15 najznečistenejšími mestami sveta.

Prijaté opatrenia

Vláda v Dillí rozdala stovky tisíc masiek deťom a zatvorila školy na štyri z posledných piatich dní. Akákoľvek výstavba je zakázaná a autá môžu jazdiť po cestách iba každý druhý deň. Dieselové vozidlá, ktoré každú noc zásobovali obchody a prevádzky v Dillí, boli zastavené, s výnimkou vozidiel prepravujúcich základné komodity.

Siddharth Singh, odborník v oblasti klímy, označil dopravné obmedzenia za „neúčinné“.

"Keby znečistenie ovzdušia bolo spôsobené výlučne automobilovou dopravou, potom by to bolo riešenie. Momentálne to nemôže byť riešenie, pretože súkromná motorizovaná doprava má veľmi malý podiel na celom koláči," uviedol Singh pre agentúru AFP.

Predpokladá sa, že strnicové pálenie spôsobuje takmer polovicu znečistenia.

Nelegálne pálenie

Viac ako 80 poľnohospodárov bolo zatknutých v severnej Indii za založenie požiaru, ktorý prispel k nedávnej kríze znečistenia.

Najvyšší indický súd tento týždeň nariadil zásah proti nezákonnému spaľovaniu, ale požiare pokračovali naprieč štátmi Pandžáb a Haryana - mnohé požiare začali v noci, aby sa mohlo vyhnúť odhaleniu. Vyšší policajný dôstojník z Pandžábu uviedol, že za posledné tri dni bolo v štáte hlásených viac ako 17 000 poľnohospodárskych požiarov.

Jedovatý kokteil

Vozidlá jazdia cez hustý smog neďaleko India Gatev Dillí v Indii, 30. októbra 2019. / VCG Photo


Severnú Indiu zasiahne každú zimu smog, pretože chladnejší vzduch zachytáva dym, výpary z auta, emisie z výroby a stavebný prach, čím ich tlačí k zemi, a tým vytvára škodlivý kokteil, ktorý páli oči a sťažuje dýchanie. Nové Dillí každý rok zasiahne takmer dokonalá búrka znečistenia, ktorá sa koná okamžite po hinduistickom festivale Diwali koncom októbra, kedy milióny oslavujúcich hádže petardy.

Narastajúca kríza

India čelila v poslednom desaťročí narastajúcej kríze znečistenia ovzdušia. Odborníci varujú, že ak sa má dlhodobo zlepšovať kvalita vzduchu, je potrebné, aby štátne aj národné vlády prekročili krátkodobé nápravné opatrenia a riešili hlavné príčiny znečistenia.

Daniel Cass, viceprezident neziskovej organizácie Vital Strategies, povedal, že by sa mali uvaliť emisné obmedzenia na motocykle a skútre, ktoré sa v Dillí intenzívne používajú, ale sú vyňaté zo systému párnych a nepárnych dní a zároveň vyzýva na ďalšie investície do verejnej dopravy. Kľúčovými opatreniami v boji proti znečisťovaniu životného prostredia sú zmena poľnohospodárskych postupov, zmena výroby elektrickej energie a urýchlenie premeny vykurovania domácností z dreveného uhlia na zemný plyn.

India zaplatila zálohu za ruské obranné systémy S-400. Dodanie systémov bude kompletné v roku 2025
Indický nákup ruského protivzdušného obranného systému S-400 za viac ako 5 miliárd dolárov, ktorý sa USA pokúsili ukončiť rôznymi sankciami, sa opäť posunul vpred, nakoľko už bola zaplatená záloha, potvrdil šéf ruského obranného... Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Marek Molnár