VÝROČIE '89: Na novom webe sprístupnili doteraz nepublikované materiály o Novembri 1989
18 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Ťažiskovým bodom projektu je webový portál www.november89.today, kde si možno rozšíriť svoje vedomosti o fenoméne študentského hnutia v kontexte novembrových udalostí


Občianske združenie November 89 spúšťa 30 rokov od Nežnej revolúcie multimediálny projekt November 89 Today. Ten má posilniť povedomie o študentskom hnutí a pripomenúť hodnoty, ktoré sú aktuálne aj dnes. Otvára diskusiu o slobode a demokracii s mladou generáciou, ktorej sú dnes udalosti z novembra 1889 vzdialené. Agentúru SITA o tom za občianske združenie November 89 informoval Štefan Vadocz.

Ako ďalej uvádza, na internetovej adrese november89.today je možné od dnes nájsť doteraz nepublikované materiály z osobných archívov. Je prvým zo série obsahových projektov, ktoré iniciovali pôvodní študentskí lídri z Novembra 89 – Zuzana Mistríková, Filip Vagač, Boris Strečanský, Juraj Vaculík a ďalší. Obsah budú tvoriť séria dokumentov November TV, kampaň na sociálnych sieťach, kniha rozhovorov, magazín pre školy, zber dát a fotoarchív.

„Aj po 30 rokoch sú študenti tým katalyzátorom a aktivátorom tém, ktoré si spoločnosť musí sama sebe položiť, zodpovedať a riešiť. A za posledné roky sa ukázalo, že mladí ľudia sú rozumní, uvedomujú si, že sami sebe pripravujú budúcnosť a formujú, v akej spoločnosti, v akom štáte, akej krajine budú žiť,“ povedal člen občianskeho združenia November 89 Vaculík.

VÝROČIE '89: Brutálny zásah proti demonštrujúcim študentom pred 30 rokmi viedol k pádu totality
Správy o policajnom násilí sa verejnosť dozvedala od očitých svedkov, aj z vysielania zahraničných rozhlasových staníc Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA


Združenie vysvetľuje, že téma revolúcie je zobrazovaná zo súčasnej perspektívy, čo otvára priestor na aktuálne spoločenské otázky a problémy, ktoré dnes mladí ľudia považujú za dôležité riešiť a zmeniť. V dokumentoch budú protagonistami dnešní mladí ľudia a študentskí aktéri Nežnej revolúcie. Medzi aktivity združenia November 89 patrí aj pripravovaná kniha rozhovorov so študentskými lídrami z Novembra v spolupráci s novinárom Karolom Sudorom.

Združenie tiež katalogizuje a spracúva fotoarchív, ktorý pozostáva z mnohých fotografií z prostredia študentského hnutia z Novembra 1989 a týmto oslovuje všetkých, ktorí by mali záujem poskytnúť fotografie či dokumenty týkajúce sa študentského hnutia. Zároveň pripravuje projekt, ktorý bude metódou autentických rozhovorov zaznamenávať a následne spracúvať výpovede aktérov z tohto obdobia. Ambíciou združenia je dokumentovanie a mapovanie nielen toho, čo sa dialo v Bratislave, ale pokrytie celého Slovenska, všetkých centier študentského vzopätia na celom Slovensku a iniciovanie reflexie tohto jedinečného fenoménu moderných slovenských dejín.

Projekt November 89 Today bude pokračovať vo forme klubu Novembra 89, ktorý bude vyhľadávať a spájať študentov, ktorí boli aktívni na vysokých školách po celom Slovensku. Jednotlivé udalosti chce spracovať metódou Oral history, ktorá pomôže zachytiť dôležité okamihy, ktorými študentské hnutie prispelo k zmenám v našej spoločnosti.

Nežnej revolúcii priali aj nebesá. Astronómovia pripomínajú "znamenia" z Vesmíru
Na nebi bola 17. novembra 1989 polárna žiara Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič


November 89 je občianske združenie založené za účelom prepojenia študentských lídrov Nežnej revolúcie so súčasnou generáciou študentov. Jeho cieľom je posilnenie povedomia o študentskom hnutí a zdieľanie hodnôt slobody a demokracie. November 89 je otvorenou platformou pre všetkých, ktorí majú záujem prispieť k mapovaniu najvýznamnejšej udalosti moderných dejín Slovenska. Združenie je pripravené spolupracovať so všetkými existujúcimi inštitúciami a neformálnymi iniciatívami venujúcimi sa kultivácii a zachovávaniu pamäti.