„Prestaňte napínať svaly": Peking varuje USA za ich „provokácie“ v sporných vodách Juhočínskeho mora
18 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Čína pohrozila Spojeným štátom za ich vojenské „provokácie“ v sporných vodách Juhočínskeho mora a ako reakciu na cvičenie Pentagonu v tejto oblasti Peking vypustil svoju leteckú loď.


„Peking nalieha na USA, aby zastavili ,napínanie svalov v Juhočínskom mori a nezvyšovali napätie v spornom regióne“, prehlásil hovorca ministerstva obrany Wu Qian v pondelok novinárom v Bangkoku.

Wu Qian opakovane vyhlásil, že Čína považuje prítomnosť amerického námorníctva v Juhočínskom mori za hrozbu pre svoj národný záujem. V septembri Pentagon uskutočnil svoje prvé spoločné vojenské cvičenie so Združením národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Na druhej strane šéf Pentagonu Mark Esper označil čínske aktivity v regióne za „hrozbu pre mnohé národy juhovýchodnej Ázie“ a označil pekinské teritoriálne nároky za „nezákonné a neprimerané“.

V pondelok Čína potvrdila, že ich letecká loď Liaoning vstúpila do Juhočínskeho mora cez Taiwanský prieliv.

Čínska armáda však uviedla, že plavba bola rutinnou výcvikovou misiou a „nemala žiadny konkrétny cieľ“. Loď sa už vydala na ďalšiu misiu v tejto oblasti.

Napriek výmene diplomatických "útokov" sa Esper cez víkend stretol s čínskym generálom Wei Fengheom. Obidve strany sa dohodli, že sa v budúcnosti budú usilovať o dialóg.

Ruské obranné systémy S-400 v Turecku sa dostanú do prevádzky na jar, potvrdzuje Moskva
Spojené štáty aj napriek mnohým pokusom o presvedčenie Turecka, aby odstúpili od zmluvy o kúpe ruských protilietadlových raketových systémov S-400, nakoniec zlyhali, keďže najmodernejšie obranné systémy budú do budúceho roka v plnej... Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | Marek Molnár