India zaplatila zálohu za ruské obranné systémy S-400. Dodanie systémov bude kompletné v roku 2025
18 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Indický nákup ruského protivzdušného obranného systému S-400 za viac ako 5 miliárd dolárov, ktorý sa USA pokúsili ukončiť rôznymi sankciami, sa opäť posunul vpred, nakoľko už bola zaplatená záloha, potvrdil šéf ruského obranného konglomerátu.


„Záloha je zaplatená. Nebudem hovoriť presnú hodnotu, ale platba je uskutočnená,“ prehlásil v pondelok šéf ruského obranného konglomerátu Sergej Chemezov novinárom. Jeho spoločnosť, Rostec, sa intenzívne angažuje v ruskom vývoze zbraní, vrátane predaja protivzdušných obranných systémov S-400.

Jeho oznámenie potvrdilo správu z novín Hindustan Times, v ktorých sa uvádza, že India zaplatila Rusku v septembri približne 850 miliónov dolárov, čo by malo byť 15 percent z celkovej sumy.

V správe sa uvádza, že pri platbe použili mechanizmus , ktorý je určený na obchádzanie amerického monitorovania medzinárodných finančných transakcií.

Chemezov dodal, že dodávka obranných systémov bude "úplná" v roku 2025, rovnako ako sa uvádza v zmluve.

S-400 je najmodernejší ruský systém protivzdušnej obrany na dlhé vzdialenosti určený na zachytenie nepriateľských lietadiel a rakiet. Zmluva podpísaná v októbri minulého roka sa týka piatich batérií S-400 a odhaduje sa, že ich hodnota bude 5,4 miliardy dolárov.

„Prestaňte napínať svaly": Peking varuje USA za ich „provokácie“ v sporných vodách Juhočínskeho mora
Čína pohrozila Spojeným štátom za ich vojenské „provokácie“ v sporných vodách Juhočínskeho mora a ako reakciu na cvičenie Pentagonu v tejto oblasti Peking vypustil svoju leteckú loď. Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Marek Molnár