Americký export do Číny sa nemusí zotaviť z obchodnej vojny
18 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Obchodá vojna s Čínou poškodzuje americký export, ukazujú to čerstvé údaje z amerického ministerstva obchodu.

Viac ako 30 amerických štátov zaznamenalo počas septembra tohto roku dvojciferné zníženie vývozu tovaru do Číny. Vývoz do Číny počas prvých deviatich mesiacov roku 2019 klesol o 15 percent na 78,8 miliárd amerických dolárov, píše portál cgtn.com

Texas, ktorý exportuje ropu a zemný plyn, zaznamenal pokles predaja až o 39 percent. Celkový objem dodávok do Číny v tom istom období klesol o 49 percent v Alabame, zatiaľ čo predaj tovaru z Floridy klesol o 40 percent. Západná Virgínia a Wisconsin zaznamenali poklesy približne o 25 percent.

Kalifornia ako druhý najväčší štátny vývozca do Číny, bola na tom o čosi lepšie ako iné štáty, napriek tomu jej expedovanie zásielok kleslo o osem percent. Vývoz do Číny vytvára viac ako milión pracovných miest v USA, tvrdí Americko-Čínska obchodná rada, nezisková organizácia spájajúca približne 200 amerických spoločností, ktoré obchodujú s Čínou.

"Čínsky dopyt po produktoch z dovozu je celkovo slabý,“ uviedol Brad Setser pre Bloomberg, ktorý je vedúci oddelenia pre medzinárodnú ekonomiku v Rade pre zahraničné vzťahy. Obsah obchodnej dohody rozhodne, ako dlho bude trvať, kým sa vývoz z USA obnoví.

V niektorých prípadoch sa vývoz z USA nikdy nezotaví,“ poznamenal.

Nemecká ekonomika klesla, nadol ju stiahol slabší export aj priemysel
Nemecká ekonomika sa v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zmenšila o 0,1 %. Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA