Ruské obranné systémy S-400 v Turecku sa dostanú do prevádzky na jar, potvrdzuje Moskva
17 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Spojené štáty aj napriek mnohým pokusom o presvedčenie Turecka, aby odstúpili od zmluvy o kúpe ruských protilietadlových raketových systémov S-400, nakoniec zlyhali, keďže najmodernejšie obranné systémy budú do budúceho roka v plnej prevádzke.


Zmluva bude zrealizovaná podľa pôvodného plánu, prehlásil novinárom v nedeľu na výstave v Dubaji Dmitrij Shugajev, vedúci ruskej Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu (FSVTS), ktorá je zodpovedná za obchod so zbraňami.

"Do konca tohto roka dokončíme výcvik tureckých jednotiek. Systém bude uvedený do prevádzky na jar," dodal Shugajev.

Dodávka ruských systémov S-400 do Turecka začala v júli. Tureckí predstavitelia uviedli, že zbraňový systém bude plne funkčný budúci apríl.

Krajina sa rozhodla dodržať zmluvu aj napriek tomu, že sú pod neustálym tlakom od USA, aby od dohody odstúpili, alebo aby sa systémy S-400 nedostali do prevádzky - keďže sa Washington obáva, že to oslabí bezpečnosť NATO.

Avšak Turecko jednoznačne odmietlo vyhovieť americkým požiadavkám. "Povedali sme im, že tieto systémy sme nekupovali ako rekvizitu," vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu.

Erdogan tvrdí, že „nemôže poškodiť vzťahy s Ruskom“ tým, že na Trumpovu žiadosť "odhodí" obranné systémy S-400
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že nevyhovie požiadavke amerického prezidenta Donalda Trumpa na zastavenie nákupu ruského systému protivzdušnej obrany S-400. "Dohoda je príliš dôležitá pre priateľstvo medzi Ankarou a Moskvou,"... Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | Marek Molnár