"Komunizmus porazili Stredoeurópania milujúci slobodu. Európu sme spojili napriek svojej biede!" Zaznelo v Bruseli
17 | 11 | 2019 I redakcia

Po rozpadu komunizmu pred 30 rokmi sa v Európskom parlamente uskutočnila konferencia o stredoeurópskom dedičstve. Informuje Maďarská tlačová agentúra.


Pred tridsiatimi rokmi, po páde Berlínskeho múru, procesu politických zmien v Maďarsku, Poľsku a Československu, sa v Európe stal zázrak. Najkrutejšiu a  najtemnejšiu diktatúru 20. storočia, komunizmus, porazili Stredoeurópania milujúci slobodu- poznamenal Deutsch Tamás maďarský poslanec EP v utorok v Bruseli.

Premiéri V4 si pripomenuli revolúciu: "Kým pred 30 rokmi sme chceli byť súčasťou Európy, dnes sme jej budúcnosťou" vyhlásil Orbán
Premiéri V4 a predseda Spolkového snemu si pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorej dôsledkom bolo odstránenie komunistického režimu v Československu. Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | TASR


Väčšina Stredoeurópanov utláčanie nikdy neakceptovala

Vo svojom prejave na konferencii v EP o stredoeurópskom dedičstve 30 rokov po páde komunizmu zdôraznil Tamás Deutsch pozitívny vplyv zvrhnutia a pádu komunistických režimov ako pozitívny dôsledok. Podľa neho je smutné, že po roku 1989  bývalým socialistickým krajinám trvalo pätnásť rokov, aby sa stali plnoprávnymi členmi Európskej únie.

„Je to však už pätnásť rokov, čo dozrelo ovocie toho, čo sme v roku 1989 urobili za to, aby sme zlúčili Európu“ uviedol poslanec.

Uviedol, že drvivá väčšina Stredoeurópanov nikdy neakceptovala sovietske utláčanie. Vždy boli vzbúrení a bojovali proti komunistickému systému. Pripomenul, že po páde komunizmu bolo „neprimerané“ pomenovať zločiny komunizmu.

Tamás Deutsch označil za škandalózne, že v mnohých krajinách sa posilnil morálny relativizmus, ktorý takmer pol storočia zahalil biedou národy východnej Európy. Tí, ktorí boli príjemcami komunistického systému, stále vzdelávajú tých, ktorí boli utláčaní zo slobody, demokracie, spravodlivosti a europeizmu, zdôraznil politik Maďarskej ľudovej strany.

Komentár Dmitrija Sedova: „Nežná revolúcia” v Československu a terajšia situácia v Rusku
Dmitrij Sedov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová


Anna Fotyga: Komunizmus nikdy nedokázal potlačiť poľskú lásku k slobode

Vo svojom príhovore Anna Fotyga, poľská politička pre európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), pripomenula, že poľskú lásku k slobode nikdy komunizmus nepotlačil, ale zanechal významnú známku vo všetkých odvetviach hospodárstva a spoločnosti. Poslankyňa EP dúfa, že budúce generácie už nebudú musieť zápasiť s hlboko zakoreneným dedičstvom komunizmu.

Lotyšská kresťanská demokratka Sandra Kalniete uviedla, že európska integrácia bola jedinou zárukou nezávislosti pobaltských krajín. Ich snaha bola úspešná, pretože vyznávali západné hodnoty a ich cieľom bolo čo najskôr vstúpiť do Európy. Európa urobila dôležité rozhodnutie, keď sa rozhodla vstúpiť do pobaltských krajín.

Kňažko: Spoločnosť sa s komunistami nevyrovnala dostatočne, boli sme príliš nežní!
Spoločnosť sa s komunistami nevyrovnala dostatočne, preto tu stále „strašia“. Pripúšťa to herec, bývalý politik a tribún Nežnej revolúcie Milan Kňažko v rozhovore pre TASR. Je podľa neho hanba, že 30 rokov po revolúcii môže za ústavného sudcu... Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | TASR


Janusz Lewandowski: K oživeniu Poľska prispela aj voľba pápeža Ján Pavla druhého

Janusz Lewandowski, poľský europoslanec, sa vyjadril, že proces zmeny režimu pre strednú Európu bol nádherným, odvážnym a perspektívnym obdobím. Poľsko prešlo obdobím oživenia zvolením pápeža v roku 1978 a stal sa novou vlnou pozoruhodných demokratických procesov a hnutí solidarity. Výsledkom bolo, že dlhodobý systém bol zvrátený revolúciou bez krvi.

Zástupca pripomenul, že komunizmus stále existuje. „Je však nevyhnutné, že raz a navždy zlyhá, ale v našich životoch už sa to nestane- dodal poľský politik.

Alexander Vondra, český politik v skupine európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v EP, vyjadril poľutovanie nad zlyhaním stredoeurópskych krajín synchronizovať ich úsilie o zmenu systému.

Podľa českého politika však mali v roku 1989 šťastie, pretože komunizmus sa oslabil a geopolitická situácia bola priaznivejšia. Keďže protikomunistickí vodcovia boli umiestnení na významných postoch v západných krajinách a taktiež pápežstvo Jána Pavla výrazne zlepšilo náladu a nadšenie ľudí v celom regióne.