Danko si uctil obete komunizmu pri Bráne slobody na Devíne
17 | 11 | 2019 I TASR

Predseda SNS a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko si uctil obete komunistického režimu pri Bráne Slobody na Devíne. Zúčastnil sa tiež pietnej spomienky na cintoríne vo Vrakuni, kde položil veniec pri Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu. TASR o tom informoval jeho hovorca Tomáš Kostelník.


"V pokore a v tichu som si uctil všetkých, ktorí pri pokuse o útek za slobodou zaplatili tou najvyššou cenou - svojím životom," uviedol Danko.

Tridsiate výročie Nežnej revolúcie je podľa neho priestorom nielen na vzdanie úcty, ale aj na hodnotenie a poučenie sa z obdobia, keď boli základné práva potláčané. "Napriek tomu ľudia v sebe našli vnútornú silu bojovať. Lebo kto stratil slobodu, stratil mnoho, ale kto stratil vieru, stratil všetko," zdôraznil Danko.

Za dôležité považuje poučiť sa z minulosti a zabrániť tomu, aby sa "také zverstvá ešte niekedy opakovali".

Spolu s Dankom sa na pietnej spomienke vo Vrakuni zúčastnil aj minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Spolu s členmi vlády si pripomenuli odkaz Dňa boja za slobodu a demokraciu. "Našou úlohou je zachovávať a rozvíjať demokratické hodnoty, po ktorých volali revolučné ulice Novembra '89. A rovnako tak nesmieme dopustiť, aby sa zabudlo na tých, ktorých krutosť komunistického režimu pripravila o život," povedal minister a zdôraznil, že budovanie demokracie je zodpovednosťou každého jednotlivca.