Putin dúfa, že sa na moskovských oslavách Dňa víťazstva stretne s Trumpom
15 | 11 | 2019 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin podľa vlastných slov momentálne nemá v pláne stretnúť sa so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom, ale dúfa, že šéf Bieleho domu zavíta do Ruska na budúcoročné oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom, ktoré sa budú konať 9. mája.


S poznámkou, že Spojené štáty "významne prispeli k boju proti nacizmu", Putin vo štvrtok novinárom povedal, že Trumpova prítomnosť na oslavách víťazstva spojencov nad hitlerovským Nemeckom z roku 1945 "by bola správnym krokom". Informovala o tom stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na tlačové agentúry Reuters a Interfax.

"My o tom nerozhodujeme, ale ak americký prezident príde, tak sa samozrejme stretneme v Moskve," vyhlásil Putin na summite lídrov krajín združených v zoskupení BRICS (Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky), ktorý sa koná v Brazílii.

Putinovo pozvanie prichádza v čase pretrvávajúceho napätia medzi Ruskom a USA a ich spojencami v súvislosti s otázkami, ako sú konflikty na Ukrajine či v Sýrii, ako aj údajné zasahovanie Moskvy do volieb v cudzích krajinách.

Trump minulý týždeň povedal, že Putinovu pozvánku zvažuje. Podľa neho toto podujatie spadá "priamo do stredu politickej sezóny", takže si svojou cestou do Moskvy nie je istý.

"To pozvanie si vážim. Bude to uprostred politickej sezóny, takže uvidím, či sa mi to podarí, ale ak by som mohol, rád by som išiel," povedal Trump novinárom pri odchode z Bieleho domu na podujatie spojené s kampaňou súvisiacou s prezidentskými voľbami, ktoré sa v USA budú konať v novembri roku 2020.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov doplnil, že Putinovo pozvanie na budúcoročné oslavy 75. výročia víťazstva sovietskej Červenej armády nad nacistickým Nemeckom bolo americkou stranou "prijaté so záujmom", odpoveď naň však Kremeľ od Bieleho domu zatiaľ nedostal.