OĽaNO chce umožniť obciam zakázať hazardné hry aj bez petície
15 | 11 | 2019 I SITA

Obce by po novom mohli zakázať hazardné hry aj bez povinnosti občanov predložiť petíciu. V novele zákona o hazardných hrách to navrhujú poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávisle osobnosti (OĽaNO).


Parlament sa bude novelou zaoberať na novembrovej schôdzi, no keďže ide o opozičný návrh, nemusí nájsť dostatočnú podporu. Podobný návrh už navyše tento rok v parlamente neuspel. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vníma platnú legislatívnu úpravu hazardných hier ako dostačujúcu.

Aktuálny zákon o hazardných hrách pritom platí len od prvej polovice tohto roka. Predkladatelia zdôvodňujú, že povinnosť petície, ktorú musí podpísať vysoké percento obyvateľov obce (15 percent v prípade Bratislavy a Košíc a 30 percent pri ostatných obciach), sťažuje v niektorých prípadoch zákaz hazardu.

Návrh novely tiež obsahuje opatrenia na zníženie škôd, ktoré spôsobuje prevádzkovanie hazardných hier slabším skupinám spoločnosti.

„Uplatnili sme svoje zásadné výhrady pri schvaľovaní nového zákona o hazardných hrách, z ktorých bola väčšina akceptovaná. Mestám a obciam sa výrazne rozšírili nielen možnosti regulácie hazardu na svojom území, ale aj zodpovednosť za svoje rozhodnutia,“ poznamenal výkonný podpredseda (ZMOS) Jozef Turčány.

Ministerstvo financií podľa navrhovateľov poskytlo 5. marca 2018 informáciu, že k 29. decembru 2017 bolo na Slovensku 1 614 herní. Z toho 75 bolo v hoteloch, moteloch a penziónoch, 1 413 herní v budovách pre obchod a služby, 24 v budovách pre kultúru a verejnú zábavu a 84 herní sa nachádzalo v bytových domoch. Viaceré obce a mestá zakázali hazard úplne, z väčších miest tak urobila napríklad Nitra.

OĽaNO tiež navrhuje sprísnenie sankcií pre „špekulantov s individuálnymi licenciami na prevádzkovanie hazardných hier“, a to zvýšením spodnej hranice ukladanej pokuty za tento priestupok z pôvodných 20 000 eur na 50 000 eur.