Na nákup viacerých druhov zbraní a nábojov vyčlenilo Ministerstvo vnútra viac ako milión eur
15 | 11 | 2019 I SITA

Ministerstvo vnútra obstaráva viaceré druhy zbraní a nábojov. Ako sa ďalej uvádza v oznámení na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie, celkové náklady na zabezpečenie tovaru odhadujú na 1 342 207 eur bez DPH.


Za tieto peniaze chce rezort zabezpečiť napríklad 350-tisíc nábojov kalibru 9 mm Luger, 1000 balení diaboliek kalibru 4,5 mm po 500 kusoch, 3000 kusov poplašných nábojov alebo 550 kusov cvičných nábojov. Ministerstvo chce tiež kúpiť náboje do samopalov, konkrétne 500 000 kusov kalibru 7,62x39 mm expanzný a 250 000 kusov kalibru 7,62x39 mm a tiež viacero druhov projektilov vrátane farbiacich s nezmazateľným farbivom a tiež so zmazateľným farbivom.

Pokiaľ ide o zbrane, rezort má v úmysle zaobstarať 35 kusov takzvaných nesmrtiacich zbraní. Tie sú určené na odvrátenie útoku a elimináciu útoku možných páchateľov a odvrátenie útoku zvierat. „Strelivo použité v zbrani musí byť uvedené do pohybu stlačeným vzduchom alebo dusíkom s dostatočnou silou, pričom musí byť minimalizovaný účinok hĺbkového zranenia,“ uvádza ministerstvo. Nakúpiť chce tiež vzduchové pušky, štartovacie revolvery alebo takzvané akustické pištole. Tie sú určené na strieľanie poplašných (slepých) nábojov alebo nábojov s obsahom slzotvornej látky.

V počte desiatich kusov chce takisto rezort kúpiť tréningové pištole FX Glock 17. „Sú neoddeliteľnou súčasťou výcvikového procesu všetkých policajných zborov na svete, kde umožňujú bezpečným spôsobom simulovať reálne ohrozenie policajta, ktorý vykonáva operatívno-pátraciu činnosť v špecifickom prostredí, alebo ktorý vykonáva služobný zákrok proti páchateľom trestnej činnosti nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Výcvik s uvedenými zbraňami pomáha policajtom pochopiť mechanizmus šokového stavu pri mimoriadnej situácii, kedy je priamo ohrozený jeho život alebo iný záujem chránený zákonom, pomáha mu zlepšiť rozpoznávací a rozhodovací proces a tým prispieva k zvýšeniu jeho odborných znalostí a ochrane jeho života a zdravia, ako aj ochrane života a zdravia civilného obyvateľstva,“ uvádza ministerstvo. Tieto zbrane používajú takzvané značkovacie náboje.

Záujemcovia o dodanie zbraní a nábojov môžu rezortu ponuky predkladať do 9. decembra. Cena nie je jediným kritériom výberu, v prípade každého produktu sú kritériá uvedené v súťažných podkladoch dostupných na stránke Elektronického kontraktačného systému.