Fed vložil do finančných trhov 104 miliárd dolárov
15 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Federálny rezervný systém, ktorý od polovice septembra zvyšuje likviditu, vo štvrtok vložil do finančných trhov 104,293 miliárd dolárov.


Zvýšenie likvidity sa rozdelilo na dve časti, pričom jedna sa uskutočnila prostredníctvom jednodňových dohôd o spätnom odkúpení v celkovej výške 73,593 miliárd dolárov a druhá bola z 13-dennej repo operácie v hodnote 30,7 miliárd dolárov.

Účelom trhových operácií centrálnej banky USA je zabezpečiť, aby mal finančný systém dostatok likvidity po tom, ako sa miera krátkodobého financovania zvýšila z dvoch na 10 percent v septembri cez noc.

Efektívna sadzba fondov Federálneho rezervného systému bola v stredu v rámci cieľovej sadzby 1,55 percenta. Všeobecná všeobecná úroková miera pre repo obchodovanie bola 1,54%.

Postup Federálneho rezervného systému, ktorý spočíva v pridávaní a odčítaní likvidity z krátkodobých trhov na riadenie krátkodobých úrokových sadzieb sa datuje už desaťročia. Rastie však znepokojenie medzi analytikmi a manažérmi portfólia, ktorí tvrdia, že veľkosť nedávnych operácií je veľmi veľká a nemusí stačiť na vyriešenie úverových tlakov.

Ukrajina kradne ruský plyn
Ukrajina otvorene priznala krádež ruského plynu prepravovaného na Slovensko Čítať ďalej
15 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič