USA a Turecko pracujú na „vyriešení problému“ ruských obranných systémov S-400
14 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký prezident Donald Trump prehlásili, že sa ich krajiny snažia vyriešiť problém, pri ktorom Turecko nakúpilo ruské systémy protivzdušnej obrany S-400. Prezidenti neuviedli bližšie detaily.


Erdogan prišiel do Washingtonu v stredu počas svojej oficiálnej štátnej návštevy, väčšinu dňa strávil s Trumpom a niekoľkými americkými senátormi, ktorí kritizujú nedávne kroky Turecka v severnej Sýrii.

Turecký prezident sa tiež zúčastnil na spoločnej tlačovej konferencii neskoro popoludní a nepreukázal žiadne náznaky ustúpenia od aktuálneho postoja Ankary, pričom uviedol, že politické záujmy by sa mali oddeliť od obchodných záležitostí.

Turecko je „pripravené a odhodlané“ byť súčasťou na „udržateľnom dialógu“ s Kongresom USA o otázke ruských systémov S-400, uviedol Erdogan.

Washington sa opakovane snažil tlačiť na Ankaru, aby zrušila zmluvu o obranných systémoch S-400 s Moskvou, dokonca hrozila sankciami, ale nakoniec bola neúspešná. USA v dôsledku toho vylúčili Turecko z programu stíhacích lietadiel F-35.

Erdogan argumentoval tým, že Turecko bude kupovať akékoľvek zbrane, od koho chce a kedy chce.

Umelá inteligencia dokáže predpovedať, či čoskoro dostanete infarkt. Vedci nevedia, ako to je možné
Umelá inteligencia dokáže presne predpovedať zlyhanie srdca v priebehu jedného roka pomocou analýzy skenov srdca, pričom ani lekári nedokážu predpovedať také presné výsledky, ako umelá inteligencia (AI). Dokonca samotní vedci zostávajú rovnako... Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Marek Molnár