Obžalovaný z vraždy namietal svojho obhajcu
14 | 11 | 2019 I SITA

Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici sa mal dnes zaoberať odvolaním prokurátora i obžalovaných v prípade vraždy v decembri minulého roku vo Zvolene. Starší z obžalovaných 20-ročný Ján M. však namietal svojho obhajcu a žiadal iného. Súd rozhodol, že v lehote sedem dní má Ján M. predložiť meno zvoleného obhajcu. V opačnom prípade mu súd určí obhajcu ex offo.


Zvolenčana Jána M. a jeho 17-ročného komplica Nikolasa R. uznal Okresný súd v Banskej Bystrici za vinných z vraždy a krádeže v spolupáchateľstve. Vražedný útok sa stal v noci zo 14. na 15. decembra minulého roku počas vianočných trhov vo Zvolene. Dvojica mladíkov pod vplyvom alkoholu a marihuany sa hádala a okoloidúceho 51-ročného Jaroslava G. napadla po tom, ako ich napomenul, aby nerobili krik pri kostole. Útok dvojice na muža, ktorý bol tiež pod vplyvom alkoholu, sa začal pol hodinu pred polnocou.

Útočníci ho atakovali najprv päsťami a keď spadol na zem, ešte ho kopali do rôznych častí tela, najmä do hlavy. Ušli, keď hluk začul svedok, ktorý privolal políciu. Násilníci po čine ešte stačili obeť orabovať o príručnú taštičku s dokladmi a hotovosťou najmenej päťsto eur. Peniaze neskôr rozmenili v jednej herni a rozdelili si ich. Útok dvojice bol taký prudký a surový, že Jaroslav zomrel krátko po napadnutí a privolaní záchranári mu už nemohli pomôcť.

Vraždiace duo policajti zadržali krátko po čine. Podľa znalcov i napriek požitému alkoholu a droge boli duševne zdraví a mohli svoje konanie ovládať. Ich intelekt zaradili znalci do pásma ľahkej duševnej zaostalosti. Obaja obžalovaní v minulosti už stáli pred súdom. V registri Jána je lúpež a krádež a Nikolas inkriminovaný útok spáchal v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia za krádež. Prvostupňový senát staršiemu z útočníkov uložil trest 17 a pol roka odňatia slobody a mladistvému Nikolasovi desať rokov.

Voči verdiktu sa odvolal prokurátor i obžalovaní. Žalobca navrhoval nepodmienečné tresty devätnásť a jedenásť rokov, obhajoba požadovala prekvalifikovať konanie obžalovaných na zabitie a tým dosiahnuť ukladanie trestov v sadzbe sedem až desať rokov.

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici určil nový termín odvolacieho konania na štvrtok 12. decembra.