Union bude finančne odmeňovať vyťažených všeobecných lekárov a gynekológov
12 | 11 | 2019 I TASR

Union zdravotná poisťovňa bude od 1. januára 2020 finančne odmeňovať všeobecných lekárov a gynekológov pri väčšej vyťaženosti. Agentúru SITA o tom informoval hovorca poisťovne Matej Neumann. "Zavádzame u všeobecných lekárov pre dospelých aj pre deti a dorast a gynekológov nový ukazovateľ - dostupnosť," uviedol Neumann.


Cieľom tohto ukazovateľa bude podľa neho tiež motivovať všeobecných lekárov, aby sa integrovali do väčších kapitačných celkov, tým pádom si budú vedieť rozložiť úlohy a dosahovať výhody z rozsahu. "Aj pri týchto zmenách zachováme jednoduchosť nášho spôsobu vyhodnocovania lekárov bez potreby lúštiť komplikované vzorce v zmluvách s Union zdravotnou poisťovňu," dodal hovorca Unionu.

Ako uviedol Neumann, Union od roku 2010 u ambulantných lekárov vyhodnocuje a odmeňuje ukazovatele kvality a efektivity v súvislosti s racionálnou preskripciou, prevenciou rizík farmakoterapie, návštevami lekárov, prístrojovým vybavením, prevenciou a využívaní elektronických služieb. "Naši poistenci si môžu už niekoľko rokov pozrieť hodnotenie lekárov na našej webovej stránke," konštatoval hovorca poisťovne. Union tiež pri prevencii vyhodnocuje kompletnosť realizovania preventívnej prehliadky. "V spolupráci s lekármi dosahujeme každoročne zlepšovanie účasti poistencov na preventívnych prehliadkach. Týmto sledujeme to, aby náš poistenec mal dostupné všetko, na čo má nárok," uviedol Neumann.

Každý ambulantný lekár je podľa poisťovne dvakrát ročne informovaný o výsledkoch jeho hodnotenia v porovnaní s poskytovateľmi rovnakej odbornosti. Lekári si tak podľa poisťovne môžu vyhodnotiť aj to, či majú pacientov s náročnejšími, alebo menej náročnejšími diagnózami ako ich kolegovia. Zároveň lekári, ktorí splnia sledované ukazovatele, sú dvakrát ročne odmenení bonusmi k základným platbám. "Union zdravotná poisťovňa si váži snaženie ambulantných poskytovateľov zlepšovať dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti a preto najnovšie pristúpila k ďalšiemu navyšovaniu úhrad pre ambulantných poskytovateľov," uzavrel Matej Neumann.

Dôvera zdravotná poisťovňa v utorok na tlačovej konferencii informovala, že zvýšila prevenciu aj dostupnosť špecialistov. Spolupráca lekárov a poisťovne podľa Dôvery prináša posun k lepšiemu v otázke bezpečnosti liečby aj manažmentu pacienta. Dôvera rok po zavedení nových hodnotiacich parametrov do zmlúv s lekármi a poisťovňou vidí prvé výsledky. Takzvaná točivosť pacientov klesla o 8,5 percenta. Tento parameter hovorí o tom, koľko návštev ambulancie špecialistu potrebuje pacient na to, aby ho lekár vyliečil.

So všeobecnými lekármi pre deti a dorast sa Dôvera dohodla na hodnotiacom parametri, ktorý sa týka spotreby antibiotík. Chcú tým spoločne predchádzať ich nadmernému užívaniu. Po roku náklady na antibiotiká predpísané pediatrami podľa Dôvery klesli o 3,5 percenta. U všeobecných lekárov pre dospelých vzrástol počet absolvovaných preventívnych prehliadok o 7,5 percenta, u všeobecných lekárov pre deti a dorast o jedno percento a u gynekológov o tri percentá. Ako informovala Dôvera, ich poistenci tiež môžu ktorémukoľvek lekárovi sprístupniť údaje z elektronickej zdravotnej knižky.