"Pád Berlínskeho múru nie je len symbolom konca rozdelenia jedného mesta a jednej krajiny", vyhlásila Čaputová
09 | 11 | 2019 I SITA

Pád Berlínskeho múru nie je len symbolom konca rozdelenia jedného mesta a jednej krajiny. Spolu so slobodnými voľbami v Poľsku, paneurópskym piknikom v Maďarsku a Nežnou revolúciou v Československu tvorí jeden fascinujúci príbeh vzájomnej pomoci, solidarity a túžby po slobode a demokracii. Napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová na Facebooku.


„Som presvedčená, že tento príbeh sa neskončil pádom komunistických režimov, ale pokračoval zjednotením Nemecka, transformáciou strednej Európy a pokračuje dodnes ako príbeh zjednotenej Európy,“ píše Čaputová na sociálnej sieti.

Prezidentka sa na pozvanie nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera zúčastnila s prezidentmi Česka, Poľska a Maďarska na oslavách pri príležitosti 30. výročia pádu Berlínskeho múru. Podľa prezidentky je veľmi dôležité, že si toto významné výročie pripomíname v čase, keď až príliš často počuť hlasy o pretrvávajúcom delení Európy na Východ a Západ.

„Som presvedčená, že je našou povinnosťou spraviť všetko preto, aby na takéto hlasy nebol dôvod. Ukázať, že tak, ako naši predchodcovia pred 30 rokmi, sme aj my dnes schopní spolupráce, empatie a vzájomného porozumenia,“ tvrdí prezidentka.