Chorých na chrípku pribudlo
08 | 11 | 2019 I TASR

 Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) vzrástla v tomto týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 15,3 percenta. Lekári nahlásili 40 164 prípadov týchto ochorení. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom kraji.


Najčastejšie trpeli respiračnými ochoreniami deti do päť rokov. Lekári zaznamenali komplikácie u 959 osôb, čo predstavuje 2,4 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (510). Ostatné komplikácie predstavovali otitídy (270) a pneumónie (179). Agentúru SITA o tom informovali pracovníci Odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Lekári v 45. týždni nahlásili aj 3 001 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 7,5 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla o 13,3 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom kraji. „Na chrípku najviac ochoreli deti do päť rokov," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) nebol hlásený.

Vyučovanie počas tohto týždňa prerušili v siedmich materských školách. Išlo o jednu materskú školu v Nitrianskom a Trnavskom kraji, dve v Prešovskom a tri v Košickom kraji.