Cena ARCH 2019 patrí výrobnej hale
08 | 11 | 2019 I SITA

 Víťazom 22. ročníka ocenenia pre pozoruhodné diela domácej architektonickej scény sa stala Výrobná hala s kanceláriami v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Odborná porota Ceny ARCH 2019 pri výbere ocenila dobré architektonické myslenie, harmóniu, záujem o kvalitu pracovného prostredia aj spojenie s prírodou. Laureáta ceny slávnostne vyhlásili dnes večer v Moyzesovej sieni na Vajanského nábreží v Bratislave, informovala agentúru SITA Hana Kopecká z redakcie ARCH. Na ocenenom diele architektov Romana Žitňanského, Lukáša Kordíka a Štefana Polakoviča spolupracovali aj dizajnéri Ľubica Segečová a Juraj Výboh.


Slovinská architektka a členka poroty Maja Ivanič vyzdvihla, že investor projektu myslí na svojich pracovníkov. Projekt je podľa nej nielen dobrou vizitkou majiteľov firmy, ale aj posolstvom pre spoločnosť. Viacerí členovia jury taktiež vyzdvihli spojenie výrobnej haly s neďalekou prírodnou rezerváciou. Podľa porotkyne Andrey Bacovej je ocenené dielo ukážkou toho, ako „vytvoriť príjemnú pracovnú atmosféru aj v zdanlivo chladnom halovom priemyselnom objekte“.

O udelení Ceny ARCH 2019 rozhodla začiatkom septembra medzinárodná porota. Jej členmi boli tento rok: za Slovensko šéfredaktorka časopisu ARCH Andrea Bacová a architekt Tomáš Bujna, slovinská architektka Maja Ivanič, český architekt a pedagóg Emil Přikryl a oceňovaná španielska architektka Esther Rovira Raurell. Porota posudzovala desať architektonických diel.

Popri víťazovi sa do výberu dostali: modulárny systém kontajnerového domu Ark shelter na Kysuciach; druhá etapa bytového projektu Hájpark v bratislavskej Petržalke; rodinný Dom P, Moravany nad Váhom; Námestie Centrum na prešovskom Sídlisku III; voľnočasový priestor - park Jama v priestore bývalého cyklistického štadióna v bratislavskom Novom Meste; Rodinný dom Hrušovská v Bratislave; bytový dom Nido v bratislavskom Ružinove; Mladá rodinná usadlosť v Budmericiach a interiér bytu na Mariánskej ulici v Bratislave.

Cena ARCH je cena za architektúru, ktorú od roku 1998 udeľuje odborný časopis ARCH o architektúre a inej kultúre. Zámerom ceny je vyzdvihnúť pozoruhodné diela domácej architektonickej scény a prispieť tak k jej ďalšej kultivácii. Cena ARCH má profesionálny kredit, ktorý zabezpečuje účasť špičkových európskych architektov v porote. Jej špecifickým znakom je pravidlo, že sa do nej nemožno prihlásiť.

Nominácie na Cenu ARCH udeľuje každoročne redakčná rada časopisu, ktorú tvoria osobnosti slovenskej a stredoeurópskej architektonickej scény. Nominované môžu byť výlučne diela, ktoré boli v uplynulých 12 mesiacoch publikované na stránkach tohto periodika. Nominácie na Cenu ARCH 2019 sú zverejnené na internetovej adrese – https://www.arch.sk/sk/cena-arch-cena-za-architekturu.