Spojené štáty obvinili Irán z "jadrového vydierania"
06 | 11 | 2019 I TASR

Spojené štáty obvinili Irán z "jadrového vydierania" v súvislosti s najnovším oznámením Teheránu o rozšírení procesu obohacovania uránu. Zároveň avizovali, že budú pokračovať vo vyvíjaní maximálneho tlaku na iránsky režim, informovala agentúra AFP.


"Irán nemá nijaký presvedčivý dôvod na rozširovanie svojho programu obohacovania uránu... okrem jasného pokusu o jadrové vydieranie, ktorý len prehĺbi jeho politickú a ekonomickú izoláciu," vyhlásil v utorok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

Spojené štáty budú podľa neho pokračovať vo vyvíjaní maximálneho tlaku na režim v Teheráne, aby ho donútili upustiť od citlivých jadrových aktivít a ďalších krokov smerujúcich k destabilizácii situácie v regióne.

Iránsky prezident Hasan Rúháni v utorok oznámil, že sa obnoví obohacovanie uránu v zariadení Fordo, ktoré bolo zmrazené v súlade s jadrovou dohodou z roku 2015. Okrem toho avizoval, že Irán naplní 1044 centrifúg uránovým plynom, čo predstavuje ďalšie porušenie jadrovej dohody s mocnosťami.

Irán v priebehu tohto roka pozastavil plnenie viacerých záväzkov zo spomínanej dohody a pohrozil, že od nej úplne odstúpi. Začal napríklad obohacovať urán nad úroveň, ktorú mu táto dohoda povoľuje.

Teherán týmito krokmi reagoval na rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v roku 2018 od dohody jednostranne odstúpili a následne zaviedli voči Iránu tvrdé sankcie. Zvyšní signatári sa dohodu stále pokúšajú zachrániť.