Lajčák sa zúčastní ďalšieho strategického dialógu o západnom Balkáne
06 | 11 | 2019 I TASR

O svetovom ekonomickom fóre, západnom Balkáne, politickej a hospodárskej budúcnosti regiónu aj vývoji v Európskej únii bude minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) diskutovať s politickými lídrami z regiónu západného Balkánu vo štvrtok a piatok (7. - 8. 11.) v Ženeve. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ.


Hlavným ťažiskom diskusie bude pokračovanie integračných a reformných procesov v regióne po neprijatí rozhodnutia Európskej únie o otvorení prístupových rokovaní s Albánskom a so Severným Macedónskom, ako aj možnosti modernizácie ekonomík západobalkánskych krajín tak, aby zohľadňovali výzvy 21. storočia.

Minister Lajčák sa v Ženeve stretne aj s prezidentom Medzinárodného výboru Červeného kríža a Červeného polmesiaca (ICRC) Petrom Maurerom, s ktorým bude rokovať o aktivitách slovenského predsedníctva Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine a o spolupráci s ICRC v tejto oblasti či so svojím maďarským partnerom ministrom zahraničných vecí a obchodu Péterom Szíjjártóm. Témou budú aktuálne slovensko-maďarské vzťahy, ako aj aktivity v rámci predsedníctva v OBSE.