Šesť zadržaných nebezpečných radikálov Švédsky súd odmieta vyhostiť z "humanitárnych" dôvodov.
05 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

6 islamských extrémistov považovaných za nebezpečenstvo pre Švédsko umožnilo zostať v krajine z „humanitárnych dôvodov“


Skupina radikálnych islamistov, považovaných za bezpečnostnú hrozbu pre Švédsko, má byť vyhostená z krajiny. Príkaz na vyhostenie bol však pozastavený z dôvodu obáv, že by šiestim mužom v ich domovskej krajine mohlo hroziť prenasledovaniu.


Minulý rok švédska polícia zadržala šesť islamských extrémistov, ktorí sú považovaní za ústredné osobnosti šírenia radikálneho islamu v tomto škandinávskom štáte.


Je medzi nimi aj 53-ročný imám Abo Raad, pôvodom z Iraku. Ten je považovaný za  najvplyvnejšieho otvoreného zástancu extrémnej salafistickej školy islamského myslenia vo Švédsku. Súčasťou skupiny radikálov, zatknutých švédskou bezpečnostnou službou Säpo minulý rok v máji bol aj jeho vlastný syn. Ostatní zadržaní radikáli pochádzajú, jeden tiež z Iraku, ďalší z Egypta a jeden z Ruska. Posledný zo zadržaných mužov je bez štátnej príslušnosti.

Za prisťahovalectvom sú aj medzinárodné záujmy mafie (Loretta Tóth)
Brutálne metódy priniesli napríklad do Talianska nigérijské gangy, ktorá spolu s "domácou" mafiou najviac profitujú z pašovania nelegálnych prisťahovalcov do Európy. Africké zločinecké organizácie vytvorili celý systém zastrašovania a... Čítať ďalej
05 | 11 | 2019 | redakcia


Koncom októbra švédska vláda rozhodla, že skupina „prispieva k islamistickej radikalizácii“ vo Švédsku a všetci budú vyhostení z krajiny. Rozsudok súdu však zastavil švédsky Migračný súd, ktorý uviedol, že deportácia sa nemôže vykonať, pretože mužom hrozí prenasledovanie vo ich domovských krajinách.

Úradníci zodpovední za bezpečnosť vo Švédsku sa teraz údajne snažia nájsť spôsob, ako obísť túto právnu anomáliu. Pravdepodobne musia získať uistenie z krajín ich pôvodu, že s extrémistami budú zaobchádzať spravodlivo.

Všeci šiesti zadržaní extrémisti však boli medzitým údajne prepustení na slobodu. Naďalej sú však údajne pod dohľadom švédskej bezpečnostnej služby Säpo. Údajne sa od nich tiež požaduje, aby sa niekoľkokrát týždenne hlásili na polícii, inak by riskovali okamžitý návrat do väzenia.

Mediálne pokrytie tejto bizarnej právnej anomálie sa stalo terčom ostrej kritiky. Jedno švédske spravodajské médium opísalo čelného predstaviteľa radikálov, Abo Raada ako „rockovú hviezdu“, ktorá bola po návrate do mešity v Gavle považovaná za „mučenníka“. Očividne nikoho z komunity islamistov nezaujímalo, že bezpečnostné zložky označili tohto muža za hrozbu pre Švédsko.

Aj keď švédska vláda otvorila dvere žiadateľom o azyl, asimilácia nových prisťahovalcov sa ukázala ako extrémne náročná, keďže s príchodom väčšieho množstva migrantov sa rapídne zvýšil aj počet gangov a náboženských extrémistických skupín.

Nemecko sa chystá na odchod Merkelovej (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD