Ravasz ocenil, že sa rómčine začína venovať väčšia pozornosť
05 | 11 | 2019 I SITA

Rómčine sa začína venovať väčšia pozornosť, dostáva sa aj na vysoké školy a na úrady. Konštatoval to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, ktorý pri príležitosti Medzinárodného dňa rómskeho jazyka ocenil tento pokrok.


„V minulosti som sa často stretával s tým, že ľudia na Slovensku rómsky jazyk zatracovali – platilo to tak medzi majoritou, ako aj samotnými Rómami. Som rád, že sa tento postoj začína meniť," napísal vo svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Podľa neho je potrebné uvedomiť si, že kodifikovaný rómsky jazyk má svoju gramatiku, morfológiu, slovnú zásobu, ale aj veľkú výhodu oproti iným jazykom - znalosť spisovnej rómčiny zaručuje, že si Rómovia navzájom porozumejú, aj keď pochádzajú z rôznych krajín. Medzinárodný deň rómskeho jazyka si pripomíname každoročne 5. novembra.

Rómsky jazyk bol na Slovensku štandardizovaný v roku 2008. U nás však dlho neexistovala ani jedna škola, ktorá by ho vyučovala, no riešenie sa predsa len črtá. Prešovská univerzita totiž nedávno otvorila študijný program zameraný na rómsky jazyk a literatúru, ktorého cieľom je pripraviť kvalifikovaných učiteľov a pokryť tak zvyšujúce sa potreby vzdelávania Rómov.

Podľa údajov aktualizovaného Atlasu rómskych komunít žije dnes na Slovensku okolo 440-tisíc Rómov. Atlas mapuje život v 804 rómskych osadách, v ktorých žije početnejšia rómska komunita, zachytáva aj menšie skupiny v 373 ďalších obciach.

Medzinárodný deň rómskeho jazyka vyhlásili v roku 2009 na medzinárodnej konferencii v chorvátskom Záhrebe, ktorej sa zúčastnili zástupcovia pätnástich krajín Európy. Rómom a širokej verejnosti tento deň pripomína viacročné úsilie rómskych intelektuálov o zabezpečenie adekvátneho postavenia Rómov v spoločnosti.

Rovnako ide o priznanie všetkých ich práv súvisiacich s postavením rómskej národnostnej menšiny. Tento jazyk je charakteristický množstvom dialektov. Na Slovensku hovoria Rómovia tromi hlavnými dialektmi – dialektom rumungro Rómov, dialektom olašských Rómov, maďarských Rómov a viacerými subdialektmi.