EXLUZÍVNE: Žiaran a Forisch po prepustení - Za zatknutím vidia nátlak aj diskreditačnú kampaň I. časť
05 | 11 | 2019 I René Skalný

Duo Žiaran a Forisch by sa dalo nazvať slovenskou verziou populárnej filmovej dvojice Tango & Cash. Kým tí druhí bojovali na striebornom plátne proti mocnému gangsterskému šéfovi Perretovi, muži, ktorých slovenské médiá označujú za "ex-siskárov" majú iné ciele. Stanislav Žiaran a Pavol Forisch sa netaja tým, že v ich hľadáčiku stojí finančná skupina Penta, presnejšie jej šéf Jaroslav Haščák.


Pavol Forisch a Stanislav Žiaran sa prezentujú sa ako bojovníci s nespravodlivosťou. Spory mali s Pentou, resp. v rámci jej obchodov s mäsokombinátom Mecom. Pavol Forisch napríklad podával trestné oznámenia aj na organizátorov Iniciatívy Za slušné Slovensko.

Spravodajský tandem rovnako zhromažďuje kompromitujúce materiály na vplyvných ľudí z prostredia politiky a finančných skupín. V kuloároch sa hovorí o tom, že práve tieto aktivity môžu byť skutočným dôvodom ich nedávneho (a tiež výdatne medializovaného) zadržania.

MIMORIADNE: NAKA zadržala ex-siskárov Forischa, Feranca a Žiarana
15 | 10 | 2019 | René Skalný


Stanislav Žiaran teraz ponúka exkluzívne pre Hlavný denník popis celej akcie, takpovediac z "prvej ruky":

"Dňa 15.10 niečo po 12 hodine ma na bratislavskej kolibe zablokoval VW Tuareg a vzápätí ma zatklo protiteroristické komando Lynx spolu s príslušníkmi NAKA. Neskôr som sa dozvedel ,že príčinou môjho zadržania bola drogová trestná činnosť, obchodovanie so zbraňami a vlastníctvo kompromitujúcich materiálov a dokumentov, ktoré mali slúžiť na vydieranie politikov a podnikateľov." Začína svoje rozprávanie Žiaran.

"Ihneď po zatknutí príslušníkmi NAKA mi bolo prehľadné auto, kde sa samozrejme nič z vyššie uvedených vecí nenašlo. Nasledovali domové prehliadky môjho bytu a rodinného domu, ktorých výsledok bol rovnaký ako pri prehliadke auta. Samozrejme mi boli zabavené, chcem upozorniť že nie len mne, ale aj mojej partnerke a mojim deťom; počítače, rôzne nosiče dať, osobne doklady, rôzne dokumenty a veľa ďalších osobných vecí." Pokračuje.

Bránik naznačuje, že ex-siskári boli zadržaní na objednávku: Chystá sa vraj obvinenie zo šírenia detskej pornografie!
15 | 10 | 2019 | René Skalný


"Zoznam toho čo mne a mojej rodine bolo políciou zabavene zostáva dodnes záhadou, pretože som o tom neobdŕžal žiadne potvrdenie od zasahujúcich príslušníkov NAKA. Najviac príslušníkov zaujímali dokumenty, ktoré som mal doma a ktoré obsahovali dôkazy o trestnej činnosti Penty, ktorá je širokej verejnosti známa ako tzv .finančná skupiny pôsobiaca na Slovensku už od 90 tých rokov a ktorá je hlavne známa svojou účasťou na najväčších korupčných a privatizačných škandáloch v novodobej histórii Slovenska." Otvorene hovorí Žiaran.

"Zabavené dokumenty sa ďalej týkali ich ďalšej a pokračujúcej trestnej činnosti v zdravotníctve, súdnictve, pri rozkrádaní eurofondov atď. Musím povedať že celý zásah a domové prehliadky boli zo strany zasahujúcich príslušníkov korektné, samozrejme až na pár výnimiek, kedy napríklad jeden z policajtov začal rozkopávať toaletný papier na záchode a po mojom dotaze, že prečo to robí arogantne odpovedal, že to je jeho vec a on si to zodpovie..." Uvádza údajne bývalý spravodajca.

"Môj dojem z celej tejto akcie z názvom Hyena bol asi taký že zasahujúci neboli moc stotožnení s tým čo robia a len plnili príkazy svojich nadriadených. Nenašli žiadnych obchodníkov zo zbraňami ani drogových dílerov, dokonca ani vydieračov. Našli ľudí ako som ja, Paľo Forisch alebo Vašej Nedved,  ktorí sa už pár rokov snažia ukázať verejnosti a orgánom činným v trestnom konaní kto je v tejto spoločnosti zlodej a kto si tu vyberá zo štátneho rozpočtu stovky miliónov eur, kto tu kradne v zdravotníctve milióny, kto sa tu iba priživuje na úkor nás všetkých a pritom sa tvári ako finančná skupina." Myslí si Žiaran.

"Podali sme na Pentu viac ako 50 trestných oznámení s riadne  zdokumentovanými dôkazmi, odhalili sme listeriu (Pozn. redakcie: Baktéria druhu Listeria monocytogenes, ktorá je pôvodcom závažného ľudského ochorenia, listeriózy) vo výrobkoch Mecom, ktorá má na svedomí stovky ľudských životov, odhalili sme ich trestnú činnosť pri ich developerskej činnosti, ktorá hlavne slúži na podvody s DPH, odhalili sme ich kradnutie v zdravotníctve , posledným príkladom je ukradnutie nemocníc v prešovskom kraji a postupné uzatváranie jednotlivých oddelení slúžiacich občanom tohoto kraja." Tvrdí Stanislav Žiaran.

"Celý zásah proti mne a mojim spolupracovníkom bol účelovo zameraný na zastrašenie. Veď tak ako sme písali  trestné oznámenia voči Kočnerovi a Bašternakovi tak dnes píšeme trestné oznámenia voči Pente a chceme len jedno ,aby sa v tomto štáte začali dodržiavať zákony nášho štátu a aby rovnaký meter bol použitý na všetkých občanov Slovenska, či už je to obyčajný človek  alebo takzvaná finančná skupina, ktorá je vlastne iba zlodejská skupina." Vyhlasuje človek, ktorý si pripisuje zásluhy aj za obvinenie Mariana Kočnera.

Haščák sa dištancuje od aktivít spomínaných v rozhovore Mariana K. a D. Trnku
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie zverejnenej Denníkom N spájaný, a odmieta ich. Vyplýva to z jeho stanoviska. Haščák zároveň písomne kontaktoval... Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | TASR


"Strávil som ja a moji spolupracovníci v cele policajného zaistenia celkovo štyri dni a to len preto že sme boli vyšetrovateľmi NAKA obvinení z nezmyselných trestných činov. Ja len dúfam že aj títo príslušníci policajného zboru vedia, že to čo robíme je v prospech celej našej spoločnosti a tak ako boli odsúdení príslušníci zločineckých skupín pitovcov a sýkorovcov a im podobných budú obvinení a odsúdení aj členovia skupín ako Penta, ktorí majú na svedomí stovky životov a milióny ukradnutých eur." Dúfa Žiaran.

"Častokrát som v televízii videl ako zasahujú policajti a kukláči proti zločincom. Ale tento zásah bol iný. Z tohto zásahu proti nám boli cítiť dve veci. Tou prvou je, že aj samotní policajti vedeli, že nezasahujú proti zločincom. Ich prístup bol korektný, samozrejme až na pár výnimiek. Tou druhou je, že ani ja a ani moji spolupracovníci sme nemali strach z toho čo sa v utorok 15.10 a nasledujúce dni okolo nás dialo. Pretože sme pochopili, že to, čo robíme je správne a prospešné pre našu spoločnosť a naopak, že naša činnosť veľmi vadí mocným tejto krajiny." Uvádza Žiaran, ktorý za celou akciou vidí účelov diskreditáciu svojej osoby:

Akcia hyena: Exsiskári mali vydierať Pentu
17 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


"Uverejnenie našich celých mien na policajnej stránke a v médiách spolu s fotografiami zbraní a sáčkov obsahujúcich nejaký biely prášok, ktoré nepatrili nám, a spolu s obvinením o vydieraní Penty, bolo len účelové a úplne nepravdivé. Účelové bolo aj naše prepustenie deň po zatknutí a opätovné zatknutie hneď ako sme opustili budovu NAKA na Račianskej ulici v Bratislave" Dodáva.

"Po tomto druhom zatknutí sme v policajnej cele strávili ešte dva dni. Hlavný význam policajného zásahu proti nám bolo zastrašiť nás v našej činnosti, vyvinúť nátlak na naše rodiny a priateľov, skompromitovať našu činnosť nepravdivými obvineniami v očiach verejnosti a dozvedieť sa akými dokumentami a dôkazmi o trestnej činnosti oligarchov na Slovensku ešte disponujeme.

Ale toto celé divadlo bolo celkom zbytočné, pretože podstatnú časť zaistených dokumentov už orgány činné v trestnom konaní majú a tvoria prílohy desiatok trestných oznámení, ktoré už pár rokov na zlodejov teda oligarchov podávame. Bohužiaľ polícia resp. niektorí jej vyšetrovatelia ich už pár rokov úspešné ignorujú." Uzatvára Stanislav Žiaran.

Poznámka redakcie: Text prinášame v plnom znení, len s gramatickou korektúrou.