Zrážka Irackých bezpečnostných síl a protestujúcich
04 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Tisíce demonštrantov blokovali v sobotu všetky cesty vedúce do hlavného irackého prístavu Umm Qasr potom čo bezpečnostné jednotky použili na protestujúcich ostrú muníciu a slzotvorný plyn. 

Práce v prístave sú úplne zastavené po tom, čo demonštranti zablokovali vstup do prístavu, píše internetový denník Middle East Affairs

Irak žiada OSN, aby "vykopol" neautorizované americké sily z ich krajiny
Iracká vláda žiada medzinárodnú pomoc po tom, ako americké jednotky, ktoré sa stiahli zo Sýrie, vstúpili bez povolenia do západného Iraku, pričom Bagdad teraz podniká právne kroky proti tejto nepozvanej prítomnosti amerických síl. Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Cez Umm Qasr prichádza obrovské množstvo obilia, rastlinných olejov a cukru, ktoré sú potrebné na nasýtenie krajiny silne závislej od dovážaných potravín. Denník Middle East Affairs ďalej informuje, že vývoz  ropy z Iraku sa uskutočňuje väčšinou z pobrežných platforiem v okolí a tie neboli nijako ovplyvnené nepokojmi v okolí prístavu.

Nákladným vozidlám prepravujúcim tovar bolo zabránené vstúpiť alebo výsť z prístavu. Niektoré medzinárodné námorné linky zastavili prevádzku z dôvodu zatvorenia prístavu povedali funkcionári prístavu.

Demonštranti v sobotu pálili pneumatiky a vztýčili betónové bloky, ako odpoveď na násilný pokus poriadkových síl o ich rozptýlenie. Najmenej 30 ľudí bolo zranených, uviedli bezpečnostné a zdravotnícke zdroje. Protesty sú súčasťou hnutia, ktoré priviedlo do ulíc desaťtisíce Iračanov, aby demonštrovali proti korupcii a zlému stavu verejných služieb.

Piatkové demonštrácie v hlavnom meste Bagdad boli najväčšími protivládnymi protestmi od pádu Saddáma Husajna v roku 2003. V piatok demonštrovalo v Basre, najbližšom veľkomeste, okolo 5 000 ľudí. Od začiatku októbra pri nepokojoch zahynulo viac ako 250 ľudí. Väčšina nepokojov sa sústredila na mestá na juhu krajiny ktoré zahŕňajú aj hlavné oblasti ťažby ropy.

Počas protivládnych protestov v Iraku prišlo o život 157 ľudí
Celkovo 157 osôb, väčšinou civilistov, prišlo o život, pretože iracké bezpečnostné zložky použili nadmernú silu a ostrú streľbu s cieľom potlačiť vlnu protivládnych protestov. Uviedla to v utorok vládna komisia poverená vyšetrovaním... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | TASR


Ďalšie narušenie prístavných operácií by mohlo spôsobiť finančnú škodu krajine a ovplyvniť prílev komodít povedali funkcionári prístavu. Spomenuli tiež, že vedú rozhovory s demonštrantmi, aby prístav mohol pokračovať v normálnej prevádzke. Protestujúci v sobotu takisto zablokovali cesty vedúce k ropnému polu Majnoon a zabránili zamestnancom dostať sa tam. Zdroje uvádzajú, že prevádzka nebola prerušená.