Čína vyslala na obežnú dráhu nový satelit na pozorovanie Zeme
04 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Nový satelit na pozorovanie Zeme, Gaofen-7, je prvý čínsky civilný satelit ktorý využíva optický prenos na trojrozmerné geodetické mapovanie. 

Čína v nedeľu uviedla do prevádzky nový satelit na pozorovanie Zeme, Gaofen-7, ktorý bude hrať podľa Čínskej národnej vesmírnej správy (CNSA) dôležitú úlohu pri geodézii a mapovaní pôdy, výstavbe miest a vidieka a takisto bude napomáhať štatistickému výskumu.

Gaofen-7, ktorý bol vypustený na rakete Long March-4B o 11:22 hod. (Pekingského času) zo satelitného štartovacieho centra Taiyuan v provincii Shanxi v severnej Číne, je prvým trojrozmerným zameriavacím a mapovacím satelitom s optickým prenosom v Číne, ktorý bude primárne na civilné použitie vyhlásila CNSA.

Satelitné a nosné rakety boli vyvinuté Čínskou akadémiou kozmických technológií (CAST) a Šanghajskou akadémiou kozmických technológií v rámci Čínskej leteckej a kozmickej vedeckej a technologickej spoločnosti. Hlavní užívatelia satelitu Gaofen-7 budú z ministerstva prírodných zdrojov, ministerstva bývania a rozvoja miest a vidieka a z Národného štatistického úradu.

Čína odsúdila zahrnutie čínskeho územia do teritória Indie
01 | 11 | 2019 | Mário Martinka


Prostredníctvom tej istej nosnej rakety boli do vesmíru vyslané aj tri ďalšie komerčné a vedecké experimentálne satelity vrátane jedného vyvinutého pre Sudán.

Vývoj Gaofen-7 dosiahol prielom v technológii 3D mapovacích kamier, ktorá spĺňa najvyššie požiadavky na presnosť mapovania na pozorovanie Zeme, uviedla CNSA. Podľa CNSA satelit môže získať optické pozorovacie údaje s vysokým rozlíšením a vysoko presné údaje z laserovej výškomery. Podľa CNSA môže uskutočniť satelitné 3D mapovanie v mierke 1: 10 000 pre civilné použitie.

Projekt Gaofen začal v roku 2010. Gaofen-1, bol uvedený do prevádzky v apríli 2013 a môže zmapovať zemeguľu iba za štyri dni ako tvrdí portál Xinhuanet