Americký vojenský konvoj bol pod paľbou tureckých ozbrojencov v Sýrii, prehlásilo ruské ministerstvo obrany
04 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americké jednotky smerujúce k irackej hranici boli napadnuté v oblasti, ktorá je ovládaná tureckými militantmi v severnej Sýrii. 


Americký konvoj cestoval po diaľnici M4 - ktorá ide rovnobežne s oblasťou ovládanou Tureckom počas operácie proti kurdskej ofenzívy Mierová jar - keď bol napadnutý neďaleko mesta Tell Tamer, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany v nedeľu.

"V rámci nekonfliktnej výmeny boli zo strany USA prijaté informácie, že 3. novembra bol prepustený konvoj amerických vojakov ... z územia kontrolovaného pro-tureckou sýrskou národnou armádou," stojí vo vyhlásení ministerstva.

Pri incidente nebol nikto zranený.

Ohlásená výmena sa uskutočnila uprostred amerického vystúpenia zo severnej Sýrie, kde americké sily bojovali spolu s kurdskými milíciami proti islamskému štátu (IS, predtým ISIS). Stiahnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa bolo vážne kritizované.

Od oznámenia o odstúpení od zmluvy sa nie všetky sily USA v Sýrii zbalili a zamierili do Iraku, to bol zrejme prípad konvoja v nedeľu. Niektoré z nich boli nasadené inde v krajine na ochranu ropných polí.

"Mám rád ropu!" Trump opätovne potvrdil svoje dravé úmysly v Sýrii
Donald Trump sa nesnaží skrývať skutočné zámery Washingtonu pred rozprávaním o slobode a demokracií - a vďaka tomu je „najlepším americkým prezidentom“, uviedol sýrsky prezident Bashar Assad. Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | Marek Molnár