Smrtiaci bombový útok v sýrskom meste
03 | 11 | 2019 I Mário Martinka

Bomba v aute v sýrskom pohraničnom meste, ktoré obsadili turecké sily minulý mesiac, na trhu zabila v sobotu tucet ľudí a 30 zranila.


Denník Middle East Affairs píše, že Turecko obviňuje z útoku kurdské milície YPG. Sýrske observatórium pre ľudské práva vyhlásilo, že pro-tureckí bojovníci a civilisti boli v Tel Abyade medzi mŕtvymi a zranenými. Turecká štátna agentúra Anadolu uviedla, že 13 osôb bolo zabitých po výbuchu vozidla s bombou.

Tel Abyad je jedným z dvoch hlavných pohraničných miest, ktoré zažili najťažšie boje, keď Ankara 9. októbra začala útok proti kurdskej YPG. Útok si získal obrovské medzinárodné odsúdenie. Treba takisto spomenúť, že YPG boli roky spojencom so Spojenými štátmi v boji proti Islamskému štátu.

Výbuch prichádza po dvoch týždňoch relatívneho pokoja v severovýchodnej Sýrii, deň po tom, ako turecké a ruské jednotky začali spoločné pozemné hliadkovanie na základe dohody medzi oboma krajinami, ktoré vytlačili YPG z tureckých hraníc.

Zatiaľ čo Moskva uviedla, že skupina YPG sa stiahla do vzdialenosti najmenej 30 km od hranice v súlade s dohodou, Ankara ostáva skeptická a nevylúčila možnosť nových útokov, ak zostanú v blízkosti členovia tohto zoskupenia, ktoré považuje za teroristickú skupinu.

"Odsudzujeme tento neľudský útok krvavých teroristov PKK / YPG, ktorí zaútočili na nevinných civilistov Tel Abyadu, ktorí sa vrátili do svojich domovov a krajín v dôsledku operácie Jarná mierová operácia," uviedlo turecké ministerstvo obrany na Twitteri. Hovorca sýrskych demokratických síl, ktorý zahŕňa aj YPG, nebol k dispozícii na vyjadrenie.

Veľký profil tureckého prezidenta: Erdogan mal vždy blízko k teroristom
Recep Tayyip Erdogan, prezident Tureckej republiky, je hrdý človek, nemá rád kritiku a opakovane označuje svojich kritikov za teroristov. Stovky tureckých občanov boli zažalovaní za odsúdenie invázie do Sýrie na sociálnych sieťach. Pozoruhodné je,... Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | redakcia


Kurdistanská robotnícka strana (PKK) so sídlom v Turecku je Tureckom a jeho západnými spojencami označená za teroristickú skupinu. Ankara považuje YPG za teroristickú skupinu kvôli jej väzbám s kurdskými militantmi PKK v juhovýchodnom Turecku.

Pár dní po náhlom rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa zo 6. októbra o stiahnutí amerických jednotiek zo severovýchodnej Sýrie, Turecko a Sýrsky povstalci spustili cezhraničnú ofenzívu a zmocnili sa Tel Abyadu a asi 120 km územia pozdĺž hranice. Britské observatórium uviedlo, že útokom bolo vysídlených okolo 300 000 ľudí a 120 civilistov bolo zabitých.

Útok, ktorý odsúdili desiatky krajín na Blízkom a Strednom východe, nechal Tel Abvad pod kontrolou sýrskej národnej armády ktorá je podporovaná Tureckom. Turecké ministerstvo obrany zverejnilo fotografie kúskov betónu a zvyškov nahromadených úlomkov budov na ulici v meste. Turecká spravodajská agentúra Anadolu povedala, že niektorí zo zranených pri výbuchu boli ošetrení v tureckom meste Sanliurfa vzdialeného 55 km od Tel Abvdau.

Prezident Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že Turecko má informácie o tom, že skupina YPG nedokončila svoj presun z pohraničného regiónu a varoval, že Turecko si vyhradzuje právo pokračovať v útokoch.

Rusko je najsilnejším spojencom sýrskej vlády a pomohlo mu v osem a polročnej občianskej vojne tým, že  od roku 2015 získalo veľkú časť krajiny od rebelov.

Dohoda medzi Tureckom a Ruskom minulý týždeň umožnila sýrskym vládnym silám vrátiť sa späť do pohraničných oblastí, ktoré nemali roky pod kontrolou.