Rusko nevidí Blízky východ ako hadiu jamu, prehlásil Lavrov ako odpoveď na karikatúru s Putinom
02 | 11 | 2019 I Marek Molnár

"Vladimir Putin sám seba nevidí ako pána hadej jamy", uviedol minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, keď sa ho v rozhovore opýtali na karikatúru znázorňujúcu prezidenta stojaceho na Blízkom východe s rukami plnými zmijí.


Karikatúru Kevina Kallaughera, minulý týždeň vydal britský časopis The Economist v reakcii na nedávny vývoj v Sýrii. USA stiahli svoje jednotky z turecko-sýrskej hranice a vstúpilo Rusko, ktoré zabránilo veľkému tureckému útoku na sýrske kurdské milície.

„Takto si nepredstavujeme našich partnerov na Blízkom východe. Každý má svoju pravdu a svoje vlastné záujmy,“ vysvetlil ruský minister zahraničných vecí počas rozhovoru s ruskou televíziou Rossiya 24.



Na otázku, či sa Rusko cíti ako v pasci plnej hadov, Lavrov odpovedal tak, „že sa Putin nevidí v úlohe majstra, ktorý má na starosti hadiu jamu“, pričom dodal, "že Moskva vôbec nevníma Blízky východ ako jedovaté plazy".

"Iste, existujú východné tradície, medzi ktoré patrí aj presadzovanie záujmu metódami, ktoré nie sú úplne správne. Ale aj taký je život," dodal Lavrov.

Ruská vojenská polícia a turecké pohraničné jednotky začali hliadkovať v oblasti pozdĺž sýrsko-tureckej hranice. Hliadky boli vytvorené v rámci dohody, ktorú dosiahli tento mesiac prezidenti oboch krajín. Misia sa začala v piatok v blízkosti al-Darbasijahu.

Lavrov označil prítomnosť USA v Sýrii za „Arogantnú a nezákonnú“
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Spojené štáty „arogantne“ vyslali svoje vojenské jednotky aby strážili ropné polia v Sýrii, pričom dodal, že stále nie je jasné, proti komu je potrebné zariadenia... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Marek Molnár